Berba kupina u selu Sekurič

0
277
Agrosaveti---berba-kupina---03

Na jugozapadnim padinama planine Juhor, u selu Sekurič, berba kupina porodice Simić je u toku. Kako su nam rekli sezona je startovala lepo, bez većih turbulencija. Ono što se bere u “čamčiće” ima lepu cenu, te se nadaju da će i rinfuz ove godine biti solidno plaćen.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Porodica Simić iz Sekuriča pod kupinom ima hektar i 20 ari. Reč je o novijim sortama, među kojima dominira Loh Nes.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

“Sezona je za sada dobra. Beremo u čamčiće, a cena je odlična, oko 250 dinara sada, a startovala je sa 300. Nadamo se da kada berba bude u punom jeku, da će i rinfuz biti solidnije plaćen u odnosu na prošlu godinu, i neke prethodne.” – kaže Goran Simić iz Sekuriča, opština Rekovac.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---berba-kupina---01

“CENA KUPINE NE SME BITI ISPOD 60 DINARA”

Naši domaćini kupinu beru familijarno, jer imaju veliku porodicu, od sedam članova, te na taj način smanjuju troškove proizvodnje.

Banner_728x90

“Prošle godine je cena bila oko 50-55 dinara, to je na granici isplativosti, a ko ima berače, ne može se uklopiti. Sada se šuška o ceni od oko 70-80 dinara, ako tako bude, ja ću biti zadovoljan. Cena kupine ne sme ići ispod 60 dinara. Loše je to što imamo svega nekoliko otkupljivača koji diktiraju sve.” – ističe Simić.

Biofor baner 728x90

OD SEZONE ZAVISE I PLANOVI

Loh nes je najtraženija sorta, te nju lako plasiraju, ističe naš domaćin koji planira proširenje i krčenje nekih starijih sorti. Međutim, to zavisi od same sezone, odnosno cene kupine. Kako nam je rekao, imao je ove godine veliku investiciju za navodnjavanje, te se nada da sve to nije bilo uzaludno.

PROČITAJTE I...  Uskoro počinje berba višanja u Šumadiji

Agrosaveti---berba-kupina---02

“Ako bude sve išlo po planu, iskrčićemo neke starije sorte, pa ćemo ih zameniti modernijim, kao što je Loh nes kojeg i traže kupci. Investirao sam i u navodnjavanje, jer kupci traže kvalitet. Prošle godine nismo imali navodnjavanje, pa smo izgubili oko 4-5 hiljada eura, zbog suše. Sistem me je koštao oko 500 hiljada dinara, tako da se sada nadam dobroj godini, kako bi opravdao uloženo. A pamtimo i godine kada je cena bila 10-20 dinara, kada kupinu nismo ni brali. Nadamo se da se to nikada više neće ponoviti.” – dodaje Goran.

Naše domaćine sada čeka veliki posao u koji su uključeni svi članovi porodice. Berba će trajati oko dva meseca, jer plodovi kupine ne sazrevaju istovremeno, što znači da je potrebno više berbi da bi se obezbedili maksimalni prinosi. Berbu, kažu, obavljaju često, barem svaki drugi dan, ili češće, ukoliko su temperature visoke. Sada se nadaju sunčanim danima, dobroj ceni, jer bi veoma voleli da nastave tradiciju u proizvodnji kupine koja u njihovoj porodici traje čak 40 godina.

PROČITAJTE I...  Rodile jabuke u Južnom Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime