Maline ponovo „vruć krompir“ za državu, proizvođači u protestnoj vožnji

0
1497
protest malinari 03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Iako je ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković na sastanku sa predstavnicima Udruženja malinara, početkom juna obećala da će država razgovarati sa hladnjačarima i da će se naći hitno rešenje oko otkupa i niske cene za „crveno zlato“, proizvođači malina, od čije proizvodnje, kako smo ranije pisali, zavisi oko pola miliona ljudi u Srbiji, i dalje su „na čekanju“. To je dodatno izrevoltiralo ariljske malinare, koji su se danas spontano okupili i odlučili da krenu u višesatnu protestnu vožnju od sela Trešnjevice do Arilja.

Spyrale Adama 1120x1080

Kako su nam javili učesnici protestne vožnje, u koloni vozila koja je duga oko 2 kilometra, nalazi se oko 200 vozila, sa oko 500 uzornih proizvođača malina, kojima je ovo jedini način da iskažu svoje nezadovoljstvo nečinjenjem države.

protest malinari 02

Da podsetimo, malinari iz ariljskog kraja, koji su poznati po malini vrhunskog kvaliteta, vrlo cenjenoj u celom svetu, su nezadovoljni trenutnom otkupnom cenom od oko 200 dinara za kilogram tog jagodičastog voća, i traže da ona bude minimun 360 dinara.

LIBRETO 1120x180

Mnogi proizvođači su bili prinuđeni da otkažu rad sezonskim beračima, jer sa ovom otkupnom cenom, neće biti u mogućnosti da ih isplate, i najverovatnije će ostaviti neobrane malinjake. I dok se dugogodišnjim proizvođačima tog voća za kilogram nudi 200 dinara, pa i manje, na pijacama se ona prodaje za 600 ili čak 700 dinara za kilogram.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja malina u Bačkoj Palanci

Ukoliko se država bude oglušila na vapaj proizvođača, i ne bude, kako je i obećala preduzela hitne korake, proizvođači će biti prinuđeni da radikalizuju svoje poteze, i kako su nam potvrdili, u utorak će blokirati Požešku petlju.

Prethodni tekstReč ratara: U ozbiljnom smo problemu
Sledeći tekstRadovi u julu u pčelinjaku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime