Radovi u julu u pčelinjaku

0
1545
pcelarenje
Foto: Pixabay

Jul je jedan od najintezivnijih perioda za pčelare. Evo i šta se sve mora uraditi.

Adama Maganic 1120x180

Jul je veoma važan mesec za pčelare, jer u njemu pčelinje zajednice prolaze kroz četvrtu fazu razvoja. Kako SPOS navodi, on započinje rojenjem obično u prvoj polovini juna i traje, prema profesoru Lebedevu, sve dok se u njoj uzgaja leglo (krajem oktobra, početak novembra).

Tekući poslovi u julu

Početkom juna pčelinja društva ostvaruju vrhunac razvoja i brojčano, prema profesoru Kulinčeviću, može da bude i do 45,000 pčela. Odlazi 2 ili 3 roja, a dobija se i mlada matica. Pčele intezivno izgrađuju saće, sakupljaju veliku količinu hrane i uzgajaju leglo mladih letnjih pčela. U julu se obavljaju tekući poslovi, čiji obim i vrsta zavise od uslova gde se nalazi pčelinjak, kao i od toga da li je reč o stacionarnom ili selećem pčelarenju.

MPS baneri II

Tamo gde nema suncokretove paše, sezona medobranja je uglavnom gotovo, a prošao je i period izraženog rojevog nagona. Usled visokih temperatura i suše smanjuje se pčelinja paša, a neretka je pojava i da zavlada potpuna bespaša.Zbog toga je važno da se, prvo, pčele zaštite od suvišne toplote, ali i da se proveravaju zalihe hrane. Ukoliko pčele nemaju hranu, treba ih prihraniti kako bi pčele imale šta da jedu i kako bi napravile zalihe.

PROČITAJTE I...  Metodi veštačkog izrojavanja pčela

Nega novoformiranih rojeva je intezivna: dodaje im se novo saće, prihranjuju se i preduzimaju sve mere kako bi saće bilo dobro izgrađeno i zaleženo. Zbog otežanih uslova u razvoju i oplodnje matica tokom maja i juna, nove matice se redovno nadgledaju kako bi bili sigurni da dobro nose.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ne zaboravite na vodu. Na pčelinjacima treba redovno održavati pojilice sa vodom. Pored toga, treba postaviti lovilice za stršljenove i osice.

Druga polovina jula je vreme kada se na stacionarnom pčelinjaku očekuje ekspanzija razvoja pčelinjeg krpelja. Takođe, osnovni problemi pčelara u julu su razvoj rojevog nagona u zajednicama i najezda varoe. Kako SPOS navodi, u uslovima intenzivne julske paše, pčele često nektarom zatrpaju plodište. Ovo se rešava deblokadom plodišnog prostora što predstavlja veoma naporan posao.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Pčele počinju intezivno da unose propolis u košnice, te treba postaviti mrežice za njegovo sakupljanje. Krajem jula, kada se sa košnica skidaju medišni nastavci, treba sakupiti propolis sa ramova i nastavaka. Takođe, krajem jula počinju i prireme društva za prezimljavanje.

Izvor: SPOS

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstMaline ponovo „vruć krompir“ za državu, proizvođači u protestnoj vožnji
Sledeći tekstČetvrta generacija poljoprivrednika: Povrtarstvo, život na selu, tretman države

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime