Najava manifestacije Prva brazda

0
222
Agrosaveti Prva brazda 01

Ovogodišnja manifestacija Prva brazda, poznata po takmičenju orača, održaće se 16. i 17. jula u Novom Selu. Kako nam je rekao predsednik komisije za selo u opštini Vrnjačka Banja, Žarko Marković, biće to prava smotra lepote života na selu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Prva brazda je nastala tako što smo želeli da damo značaj toj prvoj brazdi, od koje zapravo sve i počinje. Prva je održana pre devet godina, a iz godine u godinu smo to usavršavali, doterivali, pa smo se dobro spremili i za ovogodišnju koju smo nazvali Smotra lepote života na selu. Pored takmičenja orača, pokazaćemo sve ono što se na selu događa. Osim toga biće održana likovna kolonija, oračko poselo, gde ćemo pokazati tradiciju folklora, stare zanate, etnografiju itd. Zaista smo spremili bogat program.” – kaže Marković.

Agrosaveti Prva brazda 03

Već devet godina unazad, svakog leta se u Novom Selu okupe orači kako bi ukrstili koplja i pokazali svoje veštine kada je oranje zemlje u pitanju. Sedamdesetpetogodišnji Dragoljub Radičević ore najmanje 50 godina, ni jednu Prvu brazdu nije preskočio. Na nekima je upravo njegovo iskustvo izvojevalo i pobedu.

Magnetic 1120x185px

“Najstariji sam takmičar, ali volim da dođem svake godine. Dva puta sam osvojio prvo mesto. Nema tu tajne, sve je u praksi, to je najvažnije, pa još ako to i voliš, rezultat mora biti pozitivan. Mladi danas umeju, ali i imaju jake traktore, a nije ih baš briga da li je brazda iza njih lepa.” – kaže Dragoljub Radičević.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Rančevu kod Sombora

 

Prva brazda je manifestacija koja okupi veliki broj ljudi iz čitave Srbije, pa i šire. Svi dođu sa željom da doprinesu očuvanju tradicije naših domaćina, ali i da pokažu umeća i običaje svoga kraja.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti Prva brazda 02

NAGRADA ZA NAJBOLJE UČENIKE POLJOPRIVREDNIH ŠKOLA

Osim takmičenja orača, likovne kolonije, oračkog posela, takmičenja u pripremi jela i kolača, Prvu brazdu 2021. godine obeležiće i jedna novina, a to je dodela nagrada najboljim učenicima poljoprivrednih škola iz čitave Srbije.

“Na naučnom skupu koji je organizovala Srpska akademija nauke i umetnosti, a na inicijativu akademika Škorića, dogovoreno je da se od ove godine najboljim učenicima poljoprivrednih škola dodeli nagrada dr Đorđe Radić. On je bio prvi doktor nauka i dao je nemerljiv doprinos razvoju naše poljoprivrede, odnosu sagradio je temelj za obrazovanje poljoprivrednih stručnjaka u Srbiji. Ova misija pre svega ima za cilj da se odužimo dr Radiću, ali i da promovišemo poljoprivredu kao zanimanje, odnosno srednje poljoprivredne škole koje imaju sve manje učenika.” – kaže dr Rade Jovanović iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Domaćini Prve brazde obećavaju bogat program, pun tradicije. Svega onoga što se s ponosom čuva na selu, a na osnovu prethodnih osam manifestacija i ovogodišnja Prva brazda će sigurno dokazati bogatstvo i značaj očuvanja tradicije našeg naroda. Pa ako vas zanimaju lepote života na selu, izvolite 16. i 17. jula u Novo Selo kod Vrnjačke Banje.

Prethodni tekstCena višnje najniža u poslednjih 6 godina
Sledeći tekstPregled cena žive stoke i stočne hrane tokom juna

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime