Ratari ostaju bez zemlje

0
711
Agrosaveti - Zakup državne zemlje 01

Uzrok nezadovoljstvu zrenjnanskih poljoprivrednika je neracionalno davanje u dugoročan zakup na 30 godina 3.400 hektara zemlje prve i druge klase nemačkom Tenisu i dvema srpskim firmama, što je pogodilo ratare u ovoj opštini.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

„Danas je imperativ da se rade velike površine, zato je potreban zakup državnog zemljišta. Davanje velikih površina državne zemlje u zakup firmama koje se nikad nisu bavile poljoprivredom onemogućava seljačka gazdinstva da dopune svoje posede“ – kaže zemljoradnik Slavko Vukov.

Zakup državne zemlje i problemi banatskih ratara

Dragan Kleut iz Asocijacije poljoprivrednika Banata kaže da je oko 900 hektara državne zemlje u pet sela u okolini Zrenjanina dodeljeno jednoj privatnoj firmi, koja se nikad nije bavila zemljoradnjom.

ExelGrow Adama 1120x180

„Na taj način ugrožen je opstanak lokalnih poljoprivrednika. Ta firma ne ispunjava zakonske uslove za zakup državnog zemljišta, „osnivačaki ulog“ tog preduzeća iznosio je 50 dinara. Zbog kršenja zakona pokrenuli smo upravni spor“ – kaže Dragan Kleut.

Borislav Čizmaš, ratar iz Botoša, kaže da u njihovom ataru ima 1.350 hektara državnog zemljišta, ali samo 150 je bilo na licitaciji, a zakup je iznosio 85.000 dinara po hektaru.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

„Sa tako skupim zakupom, nema zarade, moguć je samo gubitak. Tenisov zakup je 221 evro, razlika u visini koju plaća Tenis i onog koji su platili botoški ratari je 400 evra. Nemačka firma dobija zemlju prve klase, a treba da gradi farme sa 2.500 krmača, što je mimo svih evropskih standarda. Na razlici u ceni zakupa Tenis će dobiti 30 miliona evra po jednoj farmi“ – kaže Borislav Ćizmaš.

PROČITAJTE I...  Posledice vremenskih neprilika na prinose pšenice

Prema njegovim rečima, zbog prava prečeg zakupa zemljišta koje imaju stočari u Botoš dolaze firme sa strane i dobijaju državnu zemlju.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ali, tvrdi Čizmaš, one i ne obrađuju zemljište, nego ga daju u podzakup, što jer kažnjivo, ali niko od nadležnih ne reaguje.

Na tribini posvećenoj položaju poljoprivrede, koju je organizovao Zrenjaninski socijalni forum, pobrojani su brojni problemi banatskih ratara.

Spyrale Adama 1120x1080

Izvor: Agronews, Danas

Prethodni tekstBASF – Jesenja zaštita uljane repice
Sledeći tekstVreli talas devastirao polja pšenice u Evropi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime