Reč stočara: Vlasnici mlekara kupuju nove džipove, mi ne možemo polovan traktor

0
921

Uprkos teškoj situaciji u mlečnom govedarstvu, Slobodan Davidović, 34-ogodišnji proizvođač iz Guberevca, otac četvoro male dece, koji je nastavio porodičnu tradiciju proizvodnje mleka, a koja mu je jedini izvor prihoda, ne želi da stavi katanac na svoju štalu. Iako bi za to, kako nam je rezignirano rekao, imao brojne razloge. Svi njegovi vršnjaci su se davnih dana odselili u veće gradove, ili rade u inostranstvu, životni standard im je na zavidnom nivou, a njegov brat i on, koji 365 dana u godini vredno rade, nemaju mogućnost ni da obnove zastarelu mehanizaciju.

Adama Sultan 1120x180

Stočarstvo nije za one koji su odrastali u gradu

Takvoj slici i situaciji je, po njegovom mišljenju, a isti je stav i drugih šumadijskih stočara, doprinela višedecenijska nebriga države i nestručnost ljudi kojima je poveren resor poljoprivrede. Slobodan i njegov brat Dušan, su primer mladih domaćina, koji su se stopostotno posvetili farmerskom životu, nemaju dodatne poslove, jer su od jutra do mraka u funkciji svojih goveda i ovaca. Da bi prehranili svoje životinje, moraju da im proizvedu i hranu, obrađuju preko 40 hektara zemljišta.

PROČITAJTE I...  Kako izbeći smanjenu mlečnost krava tokom leta

Budući da su stasavali na selu, i uz roditelje se naučili radnoj disciplini, braća Davidović danas sve poslove obavljaju rutinski, ali znalački. Zato se tim poslom, kako ističe Slobodan, ne može baviti neko ko je nasledio seosko imanje, a odrastao je u gradu, a takvih primera je bilo mnogo po selima u Srbiji.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Mnopol najveće mlekare i visoke trgovačke marže

Ono što stočari u Srbiji ne razumeju jeste kako je država dozvolila da joj se za kratko vreme isprazni stočni fond, i kako je moguće da ne preduzima energičnije korake u spasavanju još uvek postojećih farmi krava, a crveni alarm se davno uključio.

Na to su im farmeri u više navrata ukazivali protestima, blokadama saobraćajnica, prosipanjem mleka, ali su reakcije, uglavnom izostajale, a ni nesloga među pojedinim Udruženjima, nije doprinela bržem rešavanju problema i zahteva. A njihov najkonkretniji i ključni zahtev državi je zaštitna otkupna cena sirovog mleka, koja bi trebala da bude ista za sve proizvođače, i koja ne bi smela da bude niža od 65 dinara za litar.

BioPlug 728x90px

Monopolsko ponašanje najveće mlekare u zemlji, ali i visoke trgovačke marže, dovele su do pada kupovine mleka i mlečnih proizvoda, a samim tim i do slabljenja primarnih proizvođača. Dok se trenutno nepovoljna situacija ne bude promenila, Slobodan i Dušan će se zadržati na 25 krava i četrdesetak ovaca, iako imaju razvojnih ambicija.

PROČITAJTE I...  Jedina farma krava u Zmajevu – silaža od šargarepe

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Slobodan Davidović, stočar iz Guberevca

Prethodni tekstKako se pravi lekovito kupinovo vino
Sledeći tekstKako se brzo rešiti skakavaca sa sredstvima koja imamo kod kuće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime