Pregled trećeg dana protesta poljoprivrednika i dalji planovi organizatora

0
109
traktor poljoprivredna mehanizacija
Foto: Pixabay

Protest poljoprivrednika je nastavio da se širi i tokom trećeg dana.  Kako su organizatori javili, saobraćaj je juče bio blokiran na 21 lokaciji, dok je dan pre toga bio blokiran na 12 lokacija. 

Spyrale Adama 1120x1080

Ponovo je bio blokiran kružni tok na izlazu iz Novog Sada ka auto-putu.Traktoristi su propuštali vozila da prođu kroz kružni tok, ali su se svakako stvarale gužve ka auto-putu i putu za Šangaj.

Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika rekao je da su svih šest ulaza u rafineriju blokirani treći dan zaredom i najavio da se pomeraju protestne vožnje prema gradu, piše N1.

LIBRETO 1120x180

Poljoprivrednici protestuju i kod Čente, Srpske Crnje, Požarevca, Subotice, Aradca, Kikinde, Stare Pazove, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Čelareva, Tovariševa, Gložana i drugih mesta.

Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori. Nepotvrđena je informacije da je bilo oko 300 njih iz Severnog Banata koji su doživeli ovakvu neprijatnost, prenosi N1 pozivajući se na Agroklub.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici sa protesta poručuju: "Imamo vremena do Uskrsa"

Da li su ispunjeni svi zahtevi iz majskog sporazuma ili ne?

„Sporazum iz maja meseca je jasno definisao isplatu subvencija u 2023. godini. Nisu verovali da će država to sprovesti i zato su insistirali da imamo potpisan sporazum. Super što smo potpisali. Ali, zato što su prosto isplaćene, subvencije se više ne spominju, osim subvencije za mleko“, kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. „Mi na sastancima nismo imali ovo što je danas u javnosti“, kaže ministarka.

Ministarka navodi i da će subvencije za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara koje će se rasporediti na 34 mere za poljoprivrednike. Pozvala je sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, jer je taj novac njima i namenjen.

Reagujući na izjavu ministarke poljoprivrede, predsednik Skupštine udruženja „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“ Mileta Slankamenac rekao je za N1 da dva najbitnija zahteva poljoprivrednika iz sporazuma koji je u maju dogovoren nisu ispunjena, prenosi Danas. „Nisu ispunjena dva i to najbitnija – vezano za uređenje tržišta žitarica i vezano za gorivo bez akcize na benzinskim pumpama“, rekao je Slankamenac.

PROČITAJTE I...  Radikalizacija protesta poljoprivrednika: Blokiran centar Novog Sada

Šta dalje?

Poljoprivrednici su najavili dalje radikalizacije protesta, jer Vlada Srbije i nadležno ministarstvo ćute na njihove zahteve.

Organizatori protesta u Novom Sadu najavili su da će danas, 16. novembra traktorima otići u centar grada u vreme zasedanja Skupštine Vojvodine, prenosi Slobodna Evropa.

„Dobili smo poziv gradskih vlasti na razgovor o budžetu za poljoprivredu. Od odgovora na zahteve zavisiće naši dalji koraci“, rekao je za RSE poljoprivrednik Miroslav Matković.

Zahtevi poljoprivrednika

Podsetimo, poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze. Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu:
– Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine;
– Premija za mleko 19 dinara po litri;
– Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
– Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
– Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;
– Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;
– Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
– Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu;
– Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

 

Prethodni tekstKelj pupčar (prokelj): Izuzetno hranljiv i zdrav, a ovako se gaji
Sledeći tekstUzgoj ENDIVIJE – Osnovni vodič

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime