Četvrti dan protesta poljoprivrednika: Blokade puteva, probijanje do Beograda

0
136
traktor put protest
Ilustracija / Foto: Pixabay

U više gradova u Srbiji se danas, četvrti dan zaredom, održavaju protesti i blokade poljoprivrednika. Juče su bile blokirane gradske ulice i raskrsnice, mostovi, kao i ulazi u pojedine gradove. Blokade se održavaju i danas, a najavljena je i radikalizacija protesta. Poljoprivrednici iz Šumadije pokušavaju da dođu do Beograda. U vazduhu su i novi pregovori sa Vladom u subotu.

Spyrale Adama 1120x1080

Blokade po Srbiji

Kikinda – Blokada i danas traje na putu Kikinda-Miloševo.

Novi Sad – Blokada mosta na Temerinskom putu započela je u 10 časova. Kako su pristuni poljoprivrednici najavili, blokiraće most na dva sata, nakon čega će saobraćaj biti pušten na pola sata, i tako u krug.

Čenta – Blokada traktorima je u toku. Na toj deonici puta Zrenjanin-Beograd danas se očekuju velike gužve zbog protesta koji će se održati u 18 časova, a koji počinje ispred Skupštine.

Požarevac – Poljoprivrednici iz Rače i Batočine zajedno sa poljoprivrednicima iz Stiga  učestvuju u blokadi dva pravca kod Požarevca.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kraljevo – Ibarska magistrala na ulazu u Kraljevo i dalje je blokirana. Blokiran put od Mrčajevaca ka Kraljevu. Kako javljaju beogradski mediji, kasnije u toku dana će biti blokirani još neki prilazi gradu, koji će biti naknadno saopšteni.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici i dalje na ulicama, pojačava se protest

Zrenjanin – Kod Aradca, u blizini Zrenjanina, poljoprivrednici su traktorima u 10 časova zatvorili magistralni put ka Novom Sadu.

Subotica – Blokada mosta na Temerinskom putu započela je u 10 časova. Kako su pristuni poljoprivrednici najavili, blokiraće most na dva sata, nakon čega će saobraćaj biti pušten na pola sata, i tako u krug. Od 13 do 20 časova nastupiće blokada podvožnjaka u Maksima Gorkog.

Pančevo –  U okolini Pančeva su bile blokade sve do 14.30 časova. Blokada puta u Pančevu je prekinuta, javio je N1. Policija je, navodno, razgovarala s poljoprivrednicima, koji su odlučili da sklone svoje traktore sa puta, tako da je oko 14.30 sati saobraćaj odblokiran i kilometarska kolona kamiona i automobila počela je da prolazi novim putem u Pančevu.

Beograd zabranjen grad?

Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke su veċ punih 28 sati na putu, pokušavajuċi od juče da se probiju do Beograda, prenosi Danas. „U pokretu smo. Probijamo se užasnim lokalnim puteljcima ali, ne odustajemo. Probaċemo da se vratimo 20 kilometara od Požarevca unazad, pa da zaobilaznim putem stignemo na protest u 18 sati u Beogradu“, kažu oni za Danas.

PROČITAJTE I...  Nastavljaju se protesti: Proizvodnja na njivama i u štalama dotakla dno

Nova runda pregovora?

Postoje ozbiljne indicije da će do susreta poljoprivrednika koji protestuju i predstavnika Vlade Srbije doći ubrzo, potvrđeno je Danasu, kao i da bi suprotstavljene strane mogle da nastave pregovore tamo gde su zapeli. Za pregovarački sto u Vladi Srbije trebalo bi već sutra u 9 časova da sednu predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika koji protestuju i predstavnici Vlade.

„Ukoliko ste spremni da nam napismeno odgovorite na naše zahteve, spremni smo da dođemo sutra u 9 časova na pregovore, odgovorila Vladi Srbije Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“, saznaje Danas. Oni su se pismeno obratili Vladi Srbije, koja ih poziva na pregovore u subotu.

Dejan Trajković iz Udruženja „Naše mleko“ za N1 je rekao da će blokade, uprkos dogovorenom sastanku, trajati sve dok se ne ispune svi zahtevi.

Podsećamo, juče je Vlada usvojila uredbe o povećanju dela subvencija, nakon što je jedan deo poljoprivrednika postigao dogovor sa Vučićem, dok većina poljoprivrednika i dalje protestuje. Poljoprovrednici i stočari koji su bili kod predsednika kažu da su oni još u februaru tražili razgovor sa Vučićem i da su „to dve odvojene priče koje su se igrom slučaja sada spojile“.

PROČITAJTE I...  Baćina: Neko je lažno prijavio protest Inicijative za 31. jul

Izvori: Danas, Direktno

 

Prethodni tekstAktuelna zaštita jabuke od bolesti
Sledeći tekstJubilarni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Porodični dan i poklon igra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime