Proizvođači mleka ne odustaju od protesta u Beogradu zakazanog za sutra

0
88
mleko
Foto: Unsplash - Elizabeth Dunne

Proizvođači mleka i uzgajivači stoke u Srbiji najavili su da će zbog problema u poljoprivredi i otkazivanja otkupa mleka pojedinih mlekara, održati 12. maja opelo mlečnom govedarstvu ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, sa zahtevom da razgovaraju sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem. Početak protesta najavljen je za 14 časova.

Spyrale Adama 1120x1080

Više mlekara u Srbiji je otkazalo otkup mleka, a samo deo stočara je uspeo molbama i vezama da ugovori otkup sa drugim mlekarama.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić rekao je da su pojedine mlekare otkazale otkup mleka od proizvođača u okolini Uba i da su molbama uspeli da za deo njih ugovore otkup kod Zlatiborske mlekare, da ga ne bi svi prosuli.

„Tražimo isključivo razgovor sa Vučićem člija je reč poslednja, jer vedri i oblači. Dosadašnji pregovori sa prestavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu urodili plodom, tamo nema stručnih ljudi za mlekarstvo“, rekao je Vasić.

On je rekao da su proizvođači mleka odbili dva poziva premijerke Ane Brnabić za razgovor jer je na ranijim „mahala“ problemom sa Kosovom.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Traži se razgovor sa Vučićem

„Šta to znači, da li da proizvođači mleka treba da propadnu zbog tog problema sa Kosovom, pa da uvozimo mleko iz Holandije. Pokušavali smo da budemo apolitični, a ako i Vučić kaže da je nemoćan da nam pomogne, udužićemo se sa ‘crnim đavolom’ protiv ove vlasti“, rekao je Vasić.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo – cena mleka niska, premije kasne

Dodao je da od Vučića očekuje da ne bude nemoćan u zaštiti domaćeg tržišta i da ne može ništa da se uradi da bi se smanjio uvoz mleka i sireva po 2,5 evra po kilogramu i smanjile ogromne marže u trgovini.

On je rekao da dnevno proizvede 2.000 litara mleka, da ga prodaje po 60 dinara po litru i da je cena u decembru 2022. i delom u januaru ove godine bila prihvatljiva, a da je od tada gubitak po litru oko deset dinara.

„Ako se ugasi proizvodnja mleka, koja je kičma poljoprivrede, ostaće nam samo autoputevi“, rekao je Vasić.

Vlasnica farme krava iz okoline Uba Mira Marjanović rekla je da su proizvođači iz tog kraja prodavali mleko po ceni od 38 do 60 dinara po litru, a da je deo njih, kojima je otkazan otkup, uspeo da raznim vezama, ugovori otkup sa Zlatiborskom mlekarom.

„Novi kupac je ponudio otkup mleka po ceni od 40 do 45 dinara i hvala mu i na tome jer smo potpuno propali. Nikad gore nije bilo“, rekla je Marjanović.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici - Građani drugog reda

Izvor: Danas / Beta

Prethodni tekstŽelite da gajite kupinu? Ovo je važno da znate
Sledeći tekstRecept za izbalansiran obrok koza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime