Želite da gajite kupinu? Ovo je važno da znate

0
1060
Agrosaveti - Nema otkupljivača kupina 01

Na našem agroekološkom području gaje se pretežno dva tipa kupina, i to, kupina čiji izdanci rastu uspravno i ne zahtevaju naslon i kupina čiji izdanci zahtevaju naslon. To nije jedina razlika, a postavlja se pitanje kom tipu dati prednost, kako doći do sadnog materijala i gde treba gajiti kupinu?

Adama Sultan 1120x180

Ova dva tipa kupina razlikuju se i u karakteristikama ploda. Grozd kupine koja zahteva naslon više je rastresit nego grozd kupine koja raste uspravno bez naslona. U prvom slučaju plodovi ranije sazrevaju, krupniji su i slađi nego kod kupine koja ne zahteva naslon. S obzirom na to da kupine bez bodlji zahtevaju naslon, ovom tipu kupina treba dati prednost.

Važno pitanje koje se još postavlja jeste gde treba gajiti kupinu? Skoro svaki tip zemljišta, osim jako peskovitih, pogodan je za gajenje kupina ako je zemljište dobro drenirano. Pri izboru mesta i zemljišta treba strogo voditi računa o zemljišnoj vlazi, jer je ona odlučujući faktor za uspešno gajenje kupina.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Plod kupine za svoj porast i sazrevanje zahteva velike količine vode u zemljištu. U mestima gde vladaju jači mrazevi, zimski i kasni prolećni, kupinu treba saditi na nagnutim terenima, a izbegavati doline i ravne terene. U predelima gde vladaju suvi vetrovi treba podizati vetrozaštitne pojaseve.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kupina u selu Suvodanje

Kako doći do sadnog materijala?

Kupina se lako razmnožava. Najčešće je razmnožavaju sami proizvođači ploda kupine. Najvažnije je imati dobru i zdravu sortu koja odgovara našem klimatu i zemljištu.

BioPlug 728x90px

Kupina koja raste bez naslona razmnožava se izdancima ili korenovim reznicama kao i malina. Kupina koja zahteva naslon (kupine bez bodlji), razmnožava se vrhovima izdanaka. Kupina bez bodlji razmnožava se vrhovima izdanaka ili bočnih letorasta na izdanku.

Zemljište oko svake biljke treba da je sitno i umereno vlažno. Vrh izdanka polaže se i pričvršćuje u zemlju na dubinu od 8-10 cm. S jeseni ili rano s proleća ovako ožiljene biljke se odsecaju od izdanaka ili letorasta na izdanku, pa se zatim klasiraju i posle koriste za sađenje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kupina bez bodlji razmnožava se i pupoljcima kao i tkivom pupoljaka, međutim, za ovakvo razmnožavanje potrebni su posebni uređaji, pa se ne preporučuje proizvođačima. Kupina bez bodlji po pravilu ne daje izdanke korena, ali ukoliko se pojave, one onda imaju trn, pa su izraženo trnastiji nego izdanci korena dobijeni od kupina sa bodljama–trnovima.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita u zasadima jabuke

Kada je reč o pripremi zemljišta ono treba da je čisto od višegodišnjih korovskih biljaka. Prilikom sadnje veće rastojanje između redova je poželjno radi što boljeg obezbeđivanja i korišćenja vlage iz zemljišta.

Prethodni tekstKora od vrbe – Najjači prirodni aspirin
Sledeći tekstProizvođači mleka ne odustaju od protesta u Beogradu zakazanog za sutra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime