Stočari: 12. maja opelo mlečnom govedarstvu ispred zgrade Predsedništva

0
276

Ni nakon više sastanaka sa ministarkom poljoprivrede, Jelenom Tanasković i predsednicom Vlade, Anom Brnabić, situacija u mlečnom govedarstvu nije odmakla sa mrtve tačke. Pojedine mlekare počele su da otkazuju otkup mleka manjim proizvođačima, koji su prinuđeni da ga prodaju u litarskim flašama, kako ne bi morali da ga prosipaju. Više Udruženja proizvođača mleka najavilo je skup ispred Predsedništva Srbije, 12. maja, u 13 sati, kako bi, kako su naveli, održali opelo domaćem mlečnom govedarstvu.

Adama Maganic 1120x180

Iako su proizvođači mleka godinama upozoravali na to da je mlečno govedarstvo u Srbiji ugroženo, i signalizirali državi da mora da preduzme hitne korake, ona je nestašicu mleka na domaćem tržištu „zamaskirala“ uvozom iz Češke i Poljske. To je bio završni udarac domaćim proizvođačima, smatraju u Asocijaciji proizvođača mleka Srbije.

Dejan Trajković, koji spada u red većih proizvođača mleka u našoj zemlji, smatra da prelevmani, odnosno uvozne takse na mleko i mlečne proizvode, koje je uvela država krajem februara, neće doneti željeni efekat, i da će mlekare i dalje manipulisati na tržištu uvozom mleka u prahu. Država je ujedno, dodaje naš sagovornik, izrevoltirala i Evropsku uniju, koja je tražila hitno povlačenje tih mera, čime se celokupna situacija u mlečnom govedarstvu dodatno zakomplikovala.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Na televiziji med i mleko, a na terenu rasulo

Trajković napominje da gašenje farmi koje najavljuju farmeri nije pretnja, već da je to realnost, jer niko normalan nije spreman da proizvodi gubitak. Na to su stočari i skrenuli pažnju aktuelnoj ministarki na jednom od sastanaka, ali im to, kako razočarano dodaje, nije bio dovoljno jak argument da preduzmu energičnije korake.

PROČITAJTE I...  Sistem krava-tele sa rasom Hereford: Veća zarada u slobodnom uzgoju

Država, kako ističe, nema nacionalnu strategiju za poljoprivrednu proizvodnju, problemi su prisutni i u drugim granama, voćarstvu, povrtarstvu, a najveći problem u Ministarstvu poljoprivrede su nestručni kadrovi i nedovoljna zainteresovanost za rešavanje nagomilanih problema, osim, u javnim nastupima i na televiziji, kada su prepuni praznih obećanja, nezadovoljno dodaje ovaj proizvođač.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Nesloga među proizvođačima dodatno otežava situaciju

Dejan smatra da tešku situaciju u proizvodnji mleka dodatno komplikuje činjenica da proizvođači ne mogu da usaglase stavove i zahteve i da tako jedinstveni nastupe pred državom.

Pojedini predstavnici udruženja su nakon sastanka krajem februara, u medijima govorili da je napravljen pomak u pregovorima, pojavljivali se u svim državnim, ali i opozicionim medijima, a broj članova i opravdanost postojanja njihovog Udruženja, je prema mišljenju Trajkovića, diskutabilan, i sve ukazuje na to da su oni instruirani od predstavnika vladajuće partije, kako bi uneli razdor među proizvođačima.

BTZ 1120x180px

Asocijacija proizvođača mleka Srbije, čiji je on član, ulaže ogromne napore kako bi poboljšali status domaćih govedara, čime se, kako ističe Dejan, bore i za opstanak srpskih sela, naročito u brdsko-planinskim selima, u kojima živi svega nekoliko stotina ljudi.

PROČITAJTE I...  Farma krava i IPARD sredstva u Tavankutu

Stočari najavljuju proteste i opelo domaćem mlečnom govedarstvu

Trajkovića nije iznenadila ni vest da su trgovinski lanci tražili od mlekara da snize cene mleka, budući da su oni isključivo finansijski orijentisani, i njih ne zanima muka primarnih proizvođača, jer će manjak domaćeg mleka nadomestiti uvozom, dok pojedine mlekare u isto vreme otkazuju otkup mleka zbog ogromnih zaliha.

Adama Forapro 1120x180

Ova situacija je znak uzvika za delikatno stanje u mlečnom govedarstvu, i ukoliko država ne bude uvažila zahteve proizvođača koji se bore za spas svih farmi u Srbiji, moraće da se suoči sa njihovim gnevom i ogorčenjem na ulicama, upozorava Trajković.

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Dejan Trajković, stočar i član Asocijacije proizvođača mleka Srbije

Prethodni tekstSmanjite štete od puževa golaća: Evo gde se najčešće greši
Sledeći tekstPočele prijave za subvencije po košnici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime