Recept za izbalansiran obrok koza

0
2254
Agrosaveti - Koze-01

Koncentrovani deo i žitarice su veoma važni u ishrani koza i čine sastavni deo njihovog obroka. Međutim, veoma lako proizvođač može da pogreši i da pretera sa doziranjem te hrane, tačnije da koza pojede veću količinu žitarica od one koja joj je potrebna. Tada može da dođe do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do uginuća životinje.

Adama Asorbital 1120x180

Prema dugogodišnjem iskustvu renomiranog proizvođača kozjeg mleka iz Kisača, Milana Rainovića, najčešća greška se napravi baš u ishrani, u balansiranju obroka:

“Moramo obratiti pažnju na to da se radi o preživaru, obrok mora biti izbalansiran. Najveći deo obroka mora biti kabasta hrana, koja sadrži proteine, i mora se paziti i ne preterati sa koncentrovanim delom, jer tada dolazi do jedne teške i mučne situacije. Brzo dolazi do razlaganja skroba iz žitarica u predželucu, stvaranja velike količine mlečne kiseline, koja promeni ph buraga, od blago kiselog do jako kiselog. Tada stradaju mikroorganizmi, strada flora i fauna, više nema ništa što bi preradilo tu hranu, staje preživ. U lakšim oblicima to ćemo rešiti za nedelju dana, međutim postoje i teže situacije kada je ovih hraniva uzeto previše pa dolazi do resorpcije mlečne kiseline u krv i može životinja da strada.”

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Ne sme se preteri ni sa proteinima, odnosno lucerkom i senom, jer tada može doći do suprotnog dejstva, do alkaloze buraga koja takođe može dovesti do neželenih posledica po samu jedinku. Zato je važan BALANS u obrocima.

PROČITAJTE I...  Porasla cena stoke u Jadru, Rađevini i Podrinju

Naš domaćin Milan Rainović ništa ne prepušta slučaju, pa veliku pažnju posvećuje sastavu koncentrovanog dela koji daje kozama. Recepta se striktno drži, a uradio je i analizu smeše te može biti siguran da životnjama daje izbalansiranu ishranu koje one tako zahtevaju.
Sve to rezultira da je prosek mlečnosti na farmi oko 770 litara. A recept nesebično deli sa svima:

1120x180px

RECEPT:
60% ŽITARICA,
20% PUNOMASNOG SOJINOG GRIZA,
15 % SUNCOKRETOVE SAČME,
5% MINERALNO-VITAMINSKI DODACI.

Prethodni tekstProizvođači mleka ne odustaju od protesta u Beogradu zakazanog za sutra
Sledeći tekstProtest proizvođača mleka se, ipak, odlaže, zakazan sastanak sa predsednikom Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime