Finansiranje poljoprivrede u Srbiji i pristupanje EU (animacija)

0
737
Agrosaveti - Finansiranje poljoprivrede 01

U produkciji Ekološkog centra „Stanište“ proizvedena je kratka animacija na temu finansiranja poljoprivrede u Srbiji i pristupanja EU.

Adama Maganic 1120x180

Animacija prikazuje kako se i koliko finansiraju poljoprivreda i ruralni razvoj u Srbiji i EU i ukazuje na važne probleme i izazove.

Pre svega, ukazuje na nedovoljnost domaćih podsticaja iz budžeta sa svih nivoa, u odnosu na one koje države članice EU za iste namene mogu dobiti iz budžeta EU. Zatim na činjenicu da polovina opština i gradova nema lokalne programe poljoprivredne politike i na kraju da se polovina novca od zakupa poljoprivrednog zemljišta ne troši na mere zaštite, uređenja i korišćenja zemljišta, što je zakonom obavezno, već se troši nenamenski, na potrebe koje nisu u vezi sa poljoprivrednim zemljištem.

MPS baneri II

Projekat Banatska platforma

Animacija je nastala u okviru projekta „Banatska platforma“. Banatska platforma je neformalna mreža preko koje lokalne zajednice Banata, naročito udruženja građana, posredno učestvuju u pristupnim pregovorima Srbije i EU. Osnovana je 2015. godine i okuplja 27 NVO iz 16 opština Banata.

To je i kanal komunikacije između centralnih organa koji učestvuju u pregovorima i lokalnih zajednica. Od centralnih organa dolaze informacije i dokumenti, dok od lokala dolaze preporuke i mišljenja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zbog naročite privredne strukture i problema u životnoj sredini, Banatska platforma je usmerena na pregovaračka poglavlja 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), 12 (veterina i bezbednost hrane) i 27 (zaštita životne sredine).

PROČITAJTE I...  Uzgoj virtemberg ovaca u Sirigu

Projekat je finansijski podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija, a sufinansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Izvor: Ekološki centar „Stanište“

Ovde možete pogledati animaciju o finansiranju poljoprivrede:

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstPrerada ribe unosan biznis
Sledeći tekstSavetovanje – Rezistentni korovi i tolerantni usevi na herbicide

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime