Za proizvodnju povrća u Vojvodini 325.000 evra

0
566
Agrosaveti - Paprika na otvorenom Ravnje 07

Projekat AGRINNO

Projekat AGRINNO finansira se u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija i namenjen je mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

Spyrale Adama 1120x1080

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji sa županijom Čongrad u Mađarskoj i Evropskoj uniji, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dobio je oko 325.000 evra za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru koji će biti postavljen na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, i u tri srednje poljoprivredne škole u Futogu, Rumi i Vršcu.

Kako navode iz Pokrajinske vlade, projekat “Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO” finansira se u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija. Ceo projekat je namenjen edukaciji poljoprivrednika sa ciljem iskorišćavanja obradivog zemljišta.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević ukazao je na konferenciji održanoj 10. jula u Skupštini AP Vojvodine, kojom je označen početak projekta, da je cilj da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

Demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima

„Ono što je posebna vrednost ovog projekta jesu demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine – u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Namera nam je da na ovaj način motivišemo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije“ – istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se, i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU, pomogne mladima da ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.

PROČITAJTE I...  Zajedno do bolje podrške mladima u ruralnim sredinama

Pored resornog sekretarijata, partneri na projektu su Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Fond za evropske poslove Autonomne pokrajine Vojvodine.

Realizacija projekta AGRINNO, koji Evropska unija sufinansira sa 85%, a učesnici na projektu sa 15%, planirana je do 30. novembra 2019. godine.

Izvor: Agronews, ekapija

Prethodni tekstUzgoj alpino koza u selu Gračac
Sledeći tekstOpijumska dejstva maka ograničavaju proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime