Gajenje ratarskih useva u monokulturi iscrpljuje zemljište

0
1668
Agrosaveti - Plodored ili monokultura 01

Berba kukuruza u ataru Srema je gotovo završena, a poljoprivrednici već razmišljaju o pripremi zemljišta za sledeću godinu i ponovnoj setvi kukuruza. Ono čega se posebno ne treba pridržavati jeste gajenje u monokulturi, jer se tako zemljište iscrpljuje, dolazi do nagomilavanja različitih štetnih materija, štetočina i korova.

Spyrale Adama 1120x1080

Na ratarskim usevima poslovi ubiranja plodova su pri kraju, pa se tako sremski atar polako pretvara u čistinu, a poljoprivrednici već razmišljaju u sledećoj setvi. Pitali smo ih da li je značajna razlika u povećanju prinosa kod biljaka koje se gaje u plodoredu i onih koje se gaje u monokulturi.

Plodored ili monokultura?

Posmatranjem tokom vremena, došlo se do saznanja da se sa odgovarajućom i pravilnom smenom useva ostvaruje veća i racionalnija poljoprivredna proizvodnja, dok se smenom useva sprečava razvoj bolesti i negativni uticaj na prinos.

Stručnjaci navode da je kukuruz tolerantan na gajenje u monokulturi, posebno na zemljištima sa visokim proizvodnim potencijalom, ali da je veoma bitno naglasiti da ovakav način proizvodnje nosi i velike rizike i teškoće.

Različiti usevi različito reaguju na gajenje u monokulturi, što najbolje pokazuje iskustvo poljoprivrednih proizvođača. Na njima je svakako da odluče da li će primeniti znanje i iskustvo, ili se voditi srećom, što će se svakako pokazati tek onda kada pristupe poslu i ponovo uđu u atar da spremaju zemljište za novu setvu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Izvor: Agronews, RTV

PROČITAJTE I...  Dobitna kombinacija za SUZBIJANJE KOROVA U KUKURUZU I SUNCOKRETU posle setve, a pre nicanja useva
Prethodni tekstProizvodnja kulena od divljači
Sledeći tekstBroj proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji opada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime