Proizvodnja kulena od divljači

0
3598
Agrosaveti - Kulen od divljači 06

Bački Monoštor okružuje oko 11 hiljada šume bogate krupnom divljači. Upravo to bogatstvo je iskorišćeno za lovni turizam, pa tako ovdašnji lov čini čak 50 odsto ukupnog potencijala jelenske divljači u Srbiji. Osim toga, selo se nalazi bukvalno na ostrvu, okruženo Dunavom, kanalom.

Spyrale Adama 1120x1080

Dunav-Tisa i Velikim Bačkim kanalom, te je i ribolov veoma zastupljen. Upravo ta dva potencijala, iskoristio je Antun Šmicer, šumar po profesiji, kako bi tržištu ponudio kulen od divljači i od ribe.

Agrosaveti - Kulen od divljači 04

„Tradicija kulena je jako stara na ovom našem podneblju. Imamo divljač koja se svake godine mora odstreliti, pa sam se dosetio da to iskoristim i napravim nešto malo drugačije. Stranci što odstrele, meso ostaje i može da se kupi u klanici, pa ga ja mešam sa mojom domaćom svinjom.“

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Kulen od divljači 02

A sve ovo radi na tradicionalan, domaćinski način, od prirodnih sastojaka, dakle meso, so i naravno domaća paprika po kojoj je ovaj kraj takođe poznat.

Tehnologija proizvodnje

Lovna sezona počinje 1. oktobra i traje do 1. februara. Dakle, tada se meso divljači može kupiti i praktično tada Šmicerovi započinju pravljenje kulena. Kulen se na početku suši prirodnim putem, a kasnije se prebacuje u komore kako bi uvek bio dostupan kupcima.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Kulen od divljači 01

„Za jednu vrstu kulena potrebno je 60 dana da bi bio spreman, za neke i do 6 meseci, to je proces koji se mora ispoštovati“, kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Sušenje industrijske začinske paprike za lemeški kulen

Agrosaveti - Kulen od divljači 03

Šmicerovi svoje proizvode plasiraju uglavnom na brojnim manifestacijama. Ono što je od ove godine veoma važno za brojne poljoprivrednike pa tako i za Šmicerove jeste i Pravilnik za prodaju od kuće koji apsolutno može da doprinese lakšem plasmanu njihovih proizvoda.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstKubota traktori i priključne mašine
Sledeći tekstGajenje ratarskih useva u monokulturi iscrpljuje zemljište

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime