HIT: Kineska urma iz Bačkog Monoštora

0
2604
Agrosavet - Kineska urma iz Bačkog Monoštora 01

Kineska urma ili žižula gaji se u Kini više od 4.000 godina, a kod nas je još nepoznata voćka. To nije obeshrabrilo jednog mladog proizvođača sa severa Bačke koji je podigao plantažu kineske urme.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kineska urma, a nije iz Kine već iz voćnjaka Dejana Kovača iz Bačkog Monoštora. Ovo, za nas još uvek egzotično voće, Dejan je zasadio pre pet godina. Iako o toj proizvodnji nije ništa znao krenuo je hrabro.

„Zasadio sam 132 sadnice na pola jutra. Počelo je da rađa već druge godine. Nema štetočina ni bolesti tako da nema potrebe da se koristi hemijska zaštita i to je jedan pravi ekološki proizvod“, kaže Dejan.

ExelGrow Adama 1120x180

Proizvodnja nije zahtevna, ali posla ima i u ovom voćnjaku. „Đubrenje, obrada zemljišta frezovanjem, kidanje zaperaka i navodnjavanje“, kaže Dejan.

Po stablu rodi od 35 do 50 kilograma urme

Dejanov voćnjak kineske urme u punom je rodu i po stablu rodi od 35 do 50 kilograma, ali prodaja i dalje jeste problem, jer je kineska urma još nepoznata na domaćem tržištu.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Tržište je i dalje problem i sada ga polako razvijam. Mada, ljudi kada probaju i kupuju. Bude sto pitanja i potpitanja , neki neće ni da probaju, ali kada čuju o lekovitim svojstvima kineske urme onda postaju stalni kupci“, kaže Dejan koji kinesku urmu prodaje na pijacama u Novom Sadu i Beogradu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jabuka u selu Zaklopača

Ukoliko prodaja krene, Dejan planira i proširenje svog voćnjaka kineske urme.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Klimatsku uslovi joj pogoduju jer cveta tek posle 1. maja, pa nema rizika od izmrzavanja. Bere se od početka septembra do polovine oktobra. Može se sušiti, može se od nje praviti džem i peći rakija. Poznata je po brojnim lekovitim svojstvima.

Izvor: Agronews, RTV

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstEU: Farmerima „mrvice“, trgovcima najveći deo zarade
Sledeći tekstMama Đuđin sir iz Kovilja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime