EU: Farmerima „mrvice“, trgovcima najveći deo zarade

0
552
Agrosaveti - Nepoštena trgovačka praksa 01

Predlog zakonske regulative o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu snabdevanja hranom zbog žalbi poljoprivrednika da dobijaju samo „mrvice“ dok najveća zarada u lancu snabdevanja ostaje trgovcima usvojen je na sednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta. Međutim, neke članice su se usprotivile tom predlogu navodeći da on „osigurava“ samo delimičnu zaštitu poljoprivrednika.

Adama Asorbital 1120x180

Na sednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta održanoj u ponedjeljak, 1. oktobra, članovi tog Odbora velikom većinom glasova podržali su Predlog direktive Evropskog parlamenta o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među učesnicima u lancu snedbevanja hranom.

Evropski poljoprivrednici tvrde da u proseku dobijaju 21 odsto od ukupne vrednosti poljoprivrednog proizvoda, 28% odlazi prerađivačima, a čak 51% ostaje trgovcima.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Zbog toga su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, udružile snage sa Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Slovenijom i usprotivile se ovom predlogu EK, navodeći da on „osigurava“ samo delimičnu zaštitu poljoprivrednika, kao i malih i srednjih preduzeća od kupaca koji su uglavnom velike kompanije. Oni su saopštili da bi prioritet evropske direktive trebalo da bude zaštita svih poljoprivrednih proizvođača.

PROČITAJTE I...  Poglavlje 12: Srbija tek na pola puta

Nepoštene trgovačke prakse

Evropska komisija je u aprilu ove godine predstavila predlog zakonske regulative o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu snabdevanja hranom zbog žalbi poljoprivrednika da dobijaju samo „mrvice“ dok najveća zarada u lancu snabdevanja ostaje trgovcima.

1120x180px

Komisija je ovim predlogom nameravala da otkloni ovu neravnotežu koja trenutno ide u korist velikih kompanija, a na štetu njihovih partnera slabije pregovaračke moći. Međutim, problem je nastao kada je postalo jasno da direktiva koju je predložila Evropska komisija ne obuhvata multinacionalne kompanije, što sektor smatra diskriminišućim.

Dalje narušavanje ravnoteže u korist bogatih multinacionalnih kompanija dovelo bi do povećanja cena na štetu kupaca, bez ikakvog dokaza da bi deo dodatne zarade velikih industrijskih kompanija stigao do poljoprivrednika – izjavio je Kristijan Versčuren, direktor Udruženja „Evrokomerc“.

Adama Soratel 1120x1080

„Nepošteno je nepošteno, bez obzira na veličinu kompanije. Svi učesnici u lancu snabdevanja hranom trebalo bi da budu zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi. Udruživanje kupaca umanjuje snagu čak i najvećih proizvođača te značajno povećava kupovnu moć trgovaca na malo“ – izjavila je za Euraktiv Mela Fruven, direktor Udruženja „Fud drink Jurop“, i dodala da nepoštene trgovačke prakse u bilo kom sektoru neminovno utiču na sve subjekte.

PROČITAJTE I...  Srbija, gubitnik ruskih sankcija?

Evropska komisija, s druge strane, smatra da će njihov predlog ponovno uspostaviti ravnotežu u sistemu snabdevanja hranom tako što će zaštititi i osnažiti poljoprivrednike koji su do sada bili najslabija karika u ovom lancu.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstDržava dužna da isplati 33 miliona dinara povrtarima
Sledeći tekstHIT: Kineska urma iz Bačkog Monoštora

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime