Isplata otpremnina za radnike PKB počinje 26. novembra

0
1050
Agrosaveti - PKB otpremnine 01

Radnici PKB korporacije dobiće otpremnine krajem novembra. Kako je za agenciju Beta rekao direktor te kompanije Momčilo Joković, sada se završava obračun, a očekuje se da isplata otpremnina za oko 1.700 radnika PKB-a počne 26. novembra. Za tu namenu potrošiće se oko 58 miliona evra.

Adama Asorbital 1120x180

Nepokretnu imovinu PKB-a nedavno je za nešto više od 105 mil EUR kupila firma ćerka-firma kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je registrovana u Irigu u Srbiji. Vrednost stočnog fonda koja se procenjuje na oko 17 mil EUR biće priključena osnovnoj ceni.

Ministarstvo privrede Srbije je ugovor o prodaji PKB Al Dahri potpisalo početkom oktobra, a novac je uplaćen početkom novembra.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Predsednik Samostalnog sindikata Milisav Đorđević rekao je za Betu da će Al Dahra preuzimati PKB do 4. februara 2019. godine jer će u tom prelaznom periodu trajati primopredaja imovine.

Ugovor o radu na tri meseca

„Svim radnicima će 4. februara, prvog radnog dana u novoj kompaniji Al Dahra, biti ponuđen ugovor o radu na određen vremenski period od tri meseca“ – rekao je Đorđević.

1120x180px

Dodao je da ne zna kako će se posle tog perioda smanjivati broj zaposlenih, ali da se u dokumentaciji o prodaji navodi da je optimalan broj zaposlenih 1.000 radnika.

PROČITAJTE I...  Navodnjavanje bez đubrenja pogubno

Kompanija Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 mil EUR u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Osim toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 mil EUR u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka.

Adama Soratel 1120x1080

Al Dahri je prodato 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Pre prodaje imovine iz PKB-a je izdvojeno i zadržano u vlasništvu te kompanije, kako je rekao direktor Momčilo Joković, oko 11.000 hektara zemlje od čega je oko 5.000 obradivo, i obuhvata najvećim delom manje parcele i oko 6.000 hektara građevinskog zemljišta blizu Pupinovog mosta.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Joković je rekao da će se zadržati na mestu direktora u prelaznom periodu, a da je direktor Al Dahre koja će upravljati PKB-om Vojin Lazarević.

Lazarević je saradnju sa Al Dahrom zvanično je počeo 2014. kada je ta kompanija kupila 51% njegove firme Rudnap Agrar. Iako je prodao celokupan kapital u kompaniji, Lazarević je do avgusta ove godine bio član Nadzornog odbora Rudnapa, odnosno firme koju su arapski investitori preimenovali u Al Dahra Rudnap.

Adama Tomigan XL 1120x180

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstEdukacija mladih u oblasti organske poljoprivrede
Sledeći tekstProblem rezistencije na mikrobe rešavati globalno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime