Isplata otpremnina za radnike PKB počinje 26. novembra

0
1061
Agrosaveti - PKB otpremnine 01

Radnici PKB korporacije dobiće otpremnine krajem novembra. Kako je za agenciju Beta rekao direktor te kompanije Momčilo Joković, sada se završava obračun, a očekuje se da isplata otpremnina za oko 1.700 radnika PKB-a počne 26. novembra. Za tu namenu potrošiće se oko 58 miliona evra.

Spyrale Adama 1120x1080

Nepokretnu imovinu PKB-a nedavno je za nešto više od 105 mil EUR kupila firma ćerka-firma kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je registrovana u Irigu u Srbiji. Vrednost stočnog fonda koja se procenjuje na oko 17 mil EUR biće priključena osnovnoj ceni.

Ministarstvo privrede Srbije je ugovor o prodaji PKB Al Dahri potpisalo početkom oktobra, a novac je uplaćen početkom novembra.

Predsednik Samostalnog sindikata Milisav Đorđević rekao je za Betu da će Al Dahra preuzimati PKB do 4. februara 2019. godine jer će u tom prelaznom periodu trajati primopredaja imovine.

Ugovor o radu na tri meseca

„Svim radnicima će 4. februara, prvog radnog dana u novoj kompaniji Al Dahra, biti ponuđen ugovor o radu na određen vremenski period od tri meseca“ – rekao je Đorđević.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Dodao je da ne zna kako će se posle tog perioda smanjivati broj zaposlenih, ali da se u dokumentaciji o prodaji navodi da je optimalan broj zaposlenih 1.000 radnika.

PROČITAJTE I...  Potrebni uslovi za gajenje uljane repice

Kompanija Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 mil EUR u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Osim toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 mil EUR u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka.

Al Dahri je prodato 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Pre prodaje imovine iz PKB-a je izdvojeno i zadržano u vlasništvu te kompanije, kako je rekao direktor Momčilo Joković, oko 11.000 hektara zemlje od čega je oko 5.000 obradivo, i obuhvata najvećim delom manje parcele i oko 6.000 hektara građevinskog zemljišta blizu Pupinovog mosta.

Joković je rekao da će se zadržati na mestu direktora u prelaznom periodu, a da je direktor Al Dahre koja će upravljati PKB-om Vojin Lazarević.

Lazarević je saradnju sa Al Dahrom zvanično je počeo 2014. kada je ta kompanija kupila 51% njegove firme Rudnap Agrar. Iako je prodao celokupan kapital u kompaniji, Lazarević je do avgusta ove godine bio član Nadzornog odbora Rudnapa, odnosno firme koju su arapski investitori preimenovali u Al Dahra Rudnap.

PROČITAJTE I...  U ovom delu Srbije hektar oranice košta i do 12.000 evra

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstEdukacija mladih u oblasti organske poljoprivrede
Sledeći tekstProblem rezistencije na mikrobe rešavati globalno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime