Edukacija mladih u oblasti organske poljoprivrede

0
1065
Agrosaveti - Ekološka poljoprivreda 02

Đaci srednje Poljoprivredne škole iz Futoga mogu da uče o organskoj proizvodnji kroz izborne predmete – Organska proizvodnja u voćarstvu i Organska proizvodnja u stočarstvu.

Adama Maganic 1120x180

„Nastava se sastoji iz toga što se prvo upoznaju sa propisima i standardima koji su neophodnu za tu organsku proizvodnju. Potom se upoznaju sa rasama koje je ekonomski isplativo držati u organskom stočarstvu. Pored toga tu je i način ishrane domaćih životinja.“

„Da bi bili uspešni u organskoj proizvodnji neophodno je da znaju sve principe i na koji način funkcioniše konvecionalna proizvodnja. Da uvide šta je tu loše, kako se ophodimo prema životinjama i tek onda mogu da uvide kolika je ta organska proizvodnja i stočarstvo značajno ne samo za ljude, nego i za životinje“ – rekla je Monika Feher, Poljoprivredna škola, Futog.

MPS baneri II

Još uvek nov vid edukacije

Ovakav vid edukacije o organskom stočarstvu je pokrenut u skorije vreme, tako da ne možemo da govorimo o nekim rezultatima. Najvažnije je da su đaci zainteresovani, te da na svojim porodičnim gazdinstvima mogu da primene ono što su naučili.

PROČITAJTE I...  Pravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energije

„Pretežno su to đaci koji potiču sa sela i oni imaju prilike da se hrane zdravije, jer svako u svom domaćinstvu se trudi da proizvede što kvalitetnije proizvode. Njihova mogućnost i šansa su u tome da ako se bave organskom proizvodnjom, mogu da obezbede istu tu mogućnost i deci u gradu“ – kaže Monika Feher.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Praktična nastava na školskom gazdinstvu

Praktični deo nastave se odvija na gazdinstvu u okviru škole, a gde đaci mogu da se upoznaju sa uzgojem različitih vrsta životinja.

Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 02

Ekonomija broji 18 muznih krava, pet konja, jokšir i mangulice, te dva magarca i Il de Frans ovce. Za teorijski deo nastave se profesori takođe snalaze, jer ne postoje udžbenici namenjeni srednjoškolcima a tiču se organske proizvodnje.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

„Udžbenika nema, koristim literaturu koju su pisali profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pohađala sam seminare Branke Lazić i njenih saradnika. Koristim te izvore, naravno čitamo i na internetu istražujemo i delimo ta međusobna iskustva sa đacima“ – navodi Monika Feher.

Profesorka Feher bi volela kada bi njeni đaci, kada jednom izađu iz školskih klupa, da primene stečeno znanje u okviru svojih gazdinstava. Do tada se nada da će se brojnost na izbornim predmetima iz oblasti organske poljoprivrede u Poljoprivrednoj školi u Futogu povećati.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstČobanin iz Sanada uz čokansku cigaju
Sledeći tekstIsplata otpremnina za radnike PKB počinje 26. novembra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime