Edukacija mladih u oblasti organske poljoprivrede

0
1044
Agrosaveti - Ekološka poljoprivreda 02

Đaci srednje Poljoprivredne škole iz Futoga mogu da uče o organskoj proizvodnji kroz izborne predmete – Organska proizvodnja u voćarstvu i Organska proizvodnja u stočarstvu.

Adama Asorbital 1120x180

„Nastava se sastoji iz toga što se prvo upoznaju sa propisima i standardima koji su neophodnu za tu organsku proizvodnju. Potom se upoznaju sa rasama koje je ekonomski isplativo držati u organskom stočarstvu. Pored toga tu je i način ishrane domaćih životinja.“

„Da bi bili uspešni u organskoj proizvodnji neophodno je da znaju sve principe i na koji način funkcioniše konvecionalna proizvodnja. Da uvide šta je tu loše, kako se ophodimo prema životinjama i tek onda mogu da uvide kolika je ta organska proizvodnja i stočarstvo značajno ne samo za ljude, nego i za životinje“ – rekla je Monika Feher, Poljoprivredna škola, Futog.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Još uvek nov vid edukacije

Ovakav vid edukacije o organskom stočarstvu je pokrenut u skorije vreme, tako da ne možemo da govorimo o nekim rezultatima. Najvažnije je da su đaci zainteresovani, te da na svojim porodičnim gazdinstvima mogu da primene ono što su naučili.

PROČITAJTE I...  Potpisan sporazum o obrazovanju organskih proizvođača

„Pretežno su to đaci koji potiču sa sela i oni imaju prilike da se hrane zdravije, jer svako u svom domaćinstvu se trudi da proizvede što kvalitetnije proizvode. Njihova mogućnost i šansa su u tome da ako se bave organskom proizvodnjom, mogu da obezbede istu tu mogućnost i deci u gradu“ – kaže Monika Feher.

Adama Tomigan XL 1120x180

Praktična nastava na školskom gazdinstvu

Praktični deo nastave se odvija na gazdinstvu u okviru škole, a gde đaci mogu da se upoznaju sa uzgojem različitih vrsta životinja.

Agrosaveti - Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu 02

Ekonomija broji 18 muznih krava, pet konja, jokšir i mangulice, te dva magarca i Il de Frans ovce. Za teorijski deo nastave se profesori takođe snalaze, jer ne postoje udžbenici namenjeni srednjoškolcima a tiču se organske proizvodnje.

KWS banner 728x90

„Udžbenika nema, koristim literaturu koju su pisali profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pohađala sam seminare Branke Lazić i njenih saradnika. Koristim te izvore, naravno čitamo i na internetu istražujemo i delimo ta međusobna iskustva sa đacima“ – navodi Monika Feher.

Profesorka Feher bi volela kada bi njeni đaci, kada jednom izađu iz školskih klupa, da primene stečeno znanje u okviru svojih gazdinstava. Do tada se nada da će se brojnost na izbornim predmetima iz oblasti organske poljoprivrede u Poljoprivrednoj školi u Futogu povećati.

pylon galenika jan 023
Prethodni tekstČobanin iz Sanada uz čokansku cigaju
Sledeći tekstIsplata otpremnina za radnike PKB počinje 26. novembra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime