”Al Dahra” preuzela sve radnike PKB-a

0
1354
Agrosaveti - Al Dahra Srbija 01

Arapska „Al Dahra“, u subotu 1. decembra, preuzela je sve zaposlene u Poljoprivrednoj korporaciji Beograd. Kako Politika saznaje, oni su potpisali ugovor o radu (na određeno vreme) u trajanju od pet meseci. Iznosi zarada, regresa i toplog obroka ostali su na istom nivou. Isplata otpremnina, u iznosu od 450 evra po godini staža, trebalo bi, prema našim saznanjima, da počne najkasnije danas.

Spyrale Adama 1120x1080

Prema ranijim informacijama, preuzimanje zaposlenih bilo je dogovoreno za 4. februar 2019. Međutim, oni su ugovore potpisali nešto ranije nego što je planirano.

Istovremeno, Beta je juče prenela da je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila „Al Dahri“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i njena tri zavisna preduzeća – „Eko lab“, PKB „Agroekonomik“ i „Veterinarska stanica“ PKB.

Kompanija „Al Dahra Srbija”, registrovana u Irigu, kupila je deo imovine PKB-a početkom oktobra ove godine za nešto više od 105 miliona evra. Krovni ugovor sa državom potpisan je 4. oktobra.

Komisija – „neće biti narušena konkurencija na tržištu Srbije“

Ova agencija navodi da je mišljenje komisije da tim preuzimanjem neće biti narušena konkurencija na tržištu Srbije. Naime, prilikom ispitivanja efekata prijavljene koncentracije na konkurenciju, komisija je ocenila da ona neće narušiti konkurenciju u Srbiji.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Neće biti narušena konkurencija na domaćem tržištu u proizvodnji mleka, žitarica, semena i jabuka, zatim u uzgoju krava, laboratorijskom ispitivanju i veterinarskoj delatnosti jer se „Al Dahra“ u Srbiji bavi samo proizvodnjom i prodajom jabuka“ – prenosi Beta.

PROČITAJTE I...  Pravo na vodu: Privatizacija Instituta za vodoprivredu nedopustiva

Ova arapska kompanija posluje u Srbiji od 2014. godine, kada je kupila 51 odsto firme „Rudnap agrar“ u vlasništvu biznismena Vojina Lazarevića koji je, nedavno, postavljen i za generalnog direktora „Al Dahra Srbija“.

Nepokretna imovina PKB procenjena je na nešto manje od 17 miliona evra i taj iznos, kako se ranije moglo čuti, biće priključen osnovnoj ceni. Arapska kompanija najavila je da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB-a, dalji razvoj sistema za navodnjavanje kao i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Pored toga, „Al Dahra“ planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka.

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstNajlepša je moja njiva – Uljana repica
Sledeći tekstZadrugari u Vojvodini protiv ograničenja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime