Izvezeno oko 600 tona leskovačkog paradajza

0
760
Agrosaveti - paradajz 05
Foto: Vertigo produkcija
Paradajz iz leskovačkih plastenika, posebno sa područja Vlasotinca i Lebana, uveliko se izvozi u Albaniju, Bugarsku, na Kosovo, ali najviše u Grčku i Crnu Goru, rečeno je agenciji Beta u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Leskovcu.

Ta služba koja izdaje sertifikate, navodi da je izvezeno oko 600 tona kvalitetnog paradajza, uz primetnu tendenciju daljeg rasta. “Najveće količine otišle su u Grčku, potom u Crnu Goru i daleko manje u Bugarsku i Albaniju. Za Kosovo ne izdajemo sertifikate jer je reč, zvanično, o srpskoj teritoriji, ali prema našim saznanjima, i tamo se jede leskovački paradajz”, rekla je Gordana Jovanović iz leskovačke Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Spyrale Adama 1120x1080

U Jablaničkom okrugu je ove godine paradajz zasađen na površini od 2.100 hektara, od čega 70 posto pod plastenicima, a prosečni prinosi po hektaru procenjuju su na 7,5 tona.

“Najviše se izvozi paradajz iz sela u opštini Lebane: Togačevce, Vlase i Vojlovce i iz sela u vlasotinačkom kraju, iz Stajkovca i Krajinca. Oni izvoze preko više izvoznika”, naglasila je Jovanovićeva.

Agrosaveti - Leskovacki paradajz 01

Veći povrtari iz leskovačkog kraja rekli su da svoj rod paradajza već godinama prodaju na veliko, u Srbiji.

PROČITAJTE I...  Sačekati bolju cenu jabuka

“Moja porodica celu proizvodnju predaje Delti, a ona dalje hiper i supermarketima”, rekao je Jovica Stojković iz Navalina, jedan od najvećih lokalnih proizvođača paradajza, sličnom nekadašnjem “jabukaru”.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Na domaćem tržištu uvozni paradajz

Sezona branja tog povrtarskog proizvoda počela je 1. juna, a na srpskom tržištu, prema Stojkovićevim navodima, još ima uvoznog paradajza, ponajviše iz Albanije.

“Reč je o vrlo nekvalitetnom paradajzu, koji snižava cenu domaćem, kvalitetnom. Taj problem nikako da se reši, u smislu da država ograniči uvoz kao druge evropske zemlje”, smatra on.

Leskovački povrtari, poput Stojkovića, već imaju po dve berbe godišnje, pa je više nego izvesno da će se do kasne jeseni nuditi paradajz iz plastenika i onaj sa otvorenog prostora.

“Paradajz iz leskovačkog kraja je poslednjih godina izuzetno visokog kvaliteta jer je proizvođače muka, odnosno, tržište i konkurencija, naterala da ispravno primenjuju sve agrotehničke mere”, objasnila je Jovanovićeva.

Zbog strogih uvoznih mera nema izvoza u Rusiju

Inače, ove sezone nema ni jedne tone izvezene u Rusiju, zbog, kako je objasnila Betina sagovornica, strogih uvoznih mera.

PROČITAJTE I...  Podrška u razvoju organske poljoprivrede

“Takođe, na našem području postoji samo jedna jedina hladnjača, Agromaj iz Stajkovca, koja ispunjava sve strandarde za skladištenje paradajza, ali nije u stanju da primi veće količine”, dodala je Jovanovićeva.

Cene paradajza na veliko kreću se od 35 do 40 dinara po kilogramu, a na leskovačkoj pijaci kilogram se prodaje po cenama od 40 do 50 dinara.

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstSrpska pšenica uskoro u Egiptu i Kini?
Sledeći tekstNove odredbe EU o upotrebi antibiotika u veterini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime