Nove odredbe EU o upotrebi antibiotika u veterini

0
449
Agrosaveti - Stocarsko - ratarska proizvodnja Gola Glava 08

Zemlje koje nisu članice EU a izvoze životinje i proizvode životinjskog porekla u blok moraće da poštuju nove propise o veterinarskim lekovima odnosno o upotrebi antibiotika, navela je Evropska komisija. Treće zemlje upozoravaju da bi to moglo da bude u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO) i da ima ozbiljne posledice po svetsku trgovinu.

Adama Maganic 1120x180

U junu su bugarsko predsedavanje EU i Evropski parlament postigli sporazum o propisima o veterinarskim lekovima. Ključna stvar u novim propisima je borba protiv antimikrobne otpornosti (AMR) uvođenjem strogih ograničenja za davanje antibiotika životinjama.

Uslov za izvoz – isti propisi kao EU

Kada je reč trećim zemljama koje izvoze životinje ili proizvode životinskog porekla u EU, u dokumentu o kome je postignut sporazum navodi se da će i oni morati da ispunjavaju odredbe o upotrebi antibiotika.

MPS baneri II

Portparol Evropske komisije rekao je za euractiv.com da te odredbe u procesu uvoza ne znače nužno da zemlje koje nisu članice EU moraju da imaju iste propise kao EU.

“Te uvozne odredbe primenjuju se samo za životinje i proizvode životinjskog porekla koji su namenjeni izvozu u EU. Treće zemlje mogu da odluče o modalitetima kako da obezbede da izvozni proizvodi zadovolje te zahteve”, rekao je zvaničnik EK.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Briselski portal saznaje da su se neke treće zemlje obratile Komisiji pismom i izrazile zabrinutost zbog AMR zahteva za uvoz iz trećih zemalja.

PROČITAJTE I...  Problem rezistencije na mikrobe rešavati globalno

Te zemlje navele su da bi nove odredbe mogle da imaju negativne posledice po globalnu trgovinu životinjama ili proizvodima životinjskog porekla jer će onemogućiti izvoz u EU proizvođačima koji ne poštuju određene evropske zabrane i smernice o upotrebi veterinarskih lekova.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Takođe tvrde da se na taj način krše obaveze EU u okviru Sporazuma o primeni sanitarnih i fitosanitarnih mera (SPS) STO.

Zvaničnici EU kažu da će detalji primene odredbi koje se odnose na životinje i proizvode životinjskog porekla iz uvoza biti regulisani delegiranim aktima i da će Komisija “osigurati da (pravila) budu kompatibilna sa međunarodnim sporazumima, uključujući obaveze u STO”.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, EurActiv

Prethodni tekstIzvezeno oko 600 tona leskovačkog paradajza
Sledeći tekstObaveštenje – kupovina merkantilne pšenice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime