Kako izgleda anketa o poljoprivrednim gazdinstvima

0
595
Agrosaveti - Anketa o poljoprivrednim gazdinstvima 01

Anketa o poljoprivrednim gazdinstvima je u toku. Domaćini slobodno mogu da prime anketare, svaki podatak koji se da statistici je zaštićen, jer zakon obavezuje da se čuva kao tajna, poručuju iz Zavoda za statistiku.

Spyrale Adama 1120x1080

Počela je da se vrši anketa u poljoprivrednim gazdinstvima koju vrši Zavod za statistiku. Dragana Marković iz ovog Zavoda objasnila je da je reč o anketi o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

„Naših 505 anketara je krenulo na teren. Posetiće 120.000 gazdinstava koja su izabrana kao uzorak i ova anketa se sprovodi da bi se ažurirali podaci popisa poljoprivrede. Popis se sprovodi svakih 10 godina, a na svake tri godine ove ankete, kako bi se ažurirali podaci između dva popisa“, objasnila je ona, ističući da je cilj da se prate promene i uticaj agrarnih mera i sve ostale analize.

LIBRETO 1120x180

„U našem registru ima 630.000 gazdinstava i odatle je izabran reprezentativni uzorak za nivo Srbije, regiona, oblasti i opština“, kaže Marković i dodaje da su zastupljena kako velika, tako i mala i srednja gazdinstva.

PROČITAJTE I...  Evidencija o državnom poljoprivrednom zemljištu

„Slobodno mogu da prime anketare, svaki podatak koji se da statistici je zaštićen, jer zakon obavezuje da se čuva kao tajna“, poručuje ona.

Marković je objasnila da je reč o pitanjima kao na popisu – zemljište, broj stoke, mehanizacija, broj radnika na tom gazdinstvu.

A šta se dešava ukoliko neki domaćin odbije da primi anketare?

„Mi se trudimo da im objasnimo da je u interesu svih da nas prime. Postoje i neke zakonske kazne za one koji odbiju, ali mi ne pribegavamo tome, trudimo se da objasnimo da je u interesu obe strane“, kaže ona i ističe da su to podaci koji se zbirno koriste, a ne da se šalju nekome drugom zbog poreza, kontrole i sl.

„Anketa traje dva meseca, do kraja novembra. Očekujemo da će na proleće biti prvi rezultati i studije stanja u poljoprivredi“, dodala je ona.

Izvor: Agronews, b92

Prethodni tekstZašto su poljoprivredne penzije tek 12.000 dinara?
Sledeći tekstInovativni plastenik za đake poljoprivrednih škola

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime