Inovativni plastenik za đake poljoprivrednih škola

0
989
Agrosaveti - Plastenik za đake 01

Na oglednom polju novosadskog Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima učesnicima radionice „Uzgoj povrća u inovativnom plasteniku“ predstavljen je prvi savremeni plastenik, nabavljen u sklopu realizacije projekta AGRINNO, koji se sufinansira iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Agil 1120x180

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević podsetio je ovom prilikom da je cilj projekta AGRINNO, koji je prvi projekat sufinansiran iz fondova Evropske unije u kojem je resorni sekretarijat vodeći partner, da se ojača inovativni pristup i preduzetnički duh kod mladih ljudi u oblasti agrobiznisa.

Reč je o projektu ukupne vrednost preko 325 hiljada evra, koji treba da omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

BioPlug 728x90px

Resorni sekretar je rekao da je predviđena nabavka još tri ovakva plastenika, koji će biti smešteni na tri lokacije širom Vojvodine – u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu s namerom da se na ovaj način motivišu i edukuju mladi poljoprivredni proizvođači da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja domaće zimnice u selu Beljina

On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fondom za evropske poslove u Novom Sadu.

Orius 1120x1080

Edukativni seminari

Naredni korak je edukacija. U saradnji sa Naučnim institutom za ratarstvo i povrtarstvo, Sekretarijat za poljoprivredu će započeti seriju edukativnih seminara posvećenih proizvodnji u plastenicima, kako bi ovaj vid savremene proizvodnje našao brzu primenu kod proizvođača.

Radojević je pozvao sve one koji se bave plasteničkom proizvodnjom da iskoriste subvencije koje im nude u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, kako bi došli do kvalitetne i ekonomski održive investicije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Pokazećemo učenicima da dvanaest meseci u plasteniku mogu se uzgajati različite vrste povrća. U ovom palsteniku nije potrebno grejanje već se putem mobilne aplikacije reguliše temperatura, vlažnost“, rekao je dr Janko Červenski iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstKako izgleda anketa o poljoprivrednim gazdinstvima
Sledeći tekstUzgoj kajsija u selu Zaklopača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime