Kilogram jabuka 20 dinara, proizvođači nezadovoljni

0
974
Agrosaveti - Cena jabuka 01

Berba jabuka je u punom jeku, očekuju se dobri prinosi, a jedini problem predstavlja izvoz kao i cena ovog voća, koja je iz dana u dan opada.

Agil 1120x180

Pored berbe jabuka na brojnim privatnim plantažama, berači su ovih dana i u voćnjaku Poljoprivredne stručne službe Agrozavod iz Vršca gde se proizvodnja odvija po svim pravilima struke. Očekuju se dobri prinosi, a jedini problem predstavlja izvoz kao i cena ovog voća, koja je iz dana u dan opada.

Na parcelama PSS Agrozavod iz Vršca, zasađeno je tri sorte jabuka. Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama ali i preduzetim preventivnim merama, berba jabuka se odvija po planiranoj dinamici i ove godine se očekuju rekordni prinosi.

BioPlug 728x90px

„Kod nas na voćnjaku su zasađene jonagold, gremi smit i zlatni delišes u ukupnoj površini od 3 hektara u različitoj epohi zrelosti, odnosno različitog vremena sadnje. Mi očekujemo rod, najviše iz tzv. starog voćnjaka oko 65 do 80 tona“, kaže direktorka PSS Agrozavod.

Iako se očekuju dobri prinosi problem proizvođačima predstavlja niska cena otkupa ali i potražnja jabuka najviše na rusko tržište koje je sve manje zainteresovano za uvoz ovog voća.

Orius 1120x1080

Stao izvoz za Rusiju

„Ono što muči nas i sve proizvođače na našem terenu i šire je to što je stao izvoz za Rusiju što nemamo domaćeg otkupljivača i što cena rapidno iz dana u dan ide dole. Sada se za kilogam jabuka dobija 20 dinara što je za ovu godinu i ovu cenu za ovu cenu repromaterijala zaista malo i što se takvim cenama ne pokrivaju ni osnovni troškovi“, kaže direktorka PSS Agrozavod.

PROČITAJTE I...  Berba jagoda u Mačvi

Završetak berbe jabuka očekuje se za sedam dana, a kako je Vršac poznat i vinogradarski kraj uskoro se će biti završena i berba grožđa. Vinogradari su kažu zadovoljni.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Rodilo, Bogu hvala bila je godina čudna malo sunca malo kiše ali lepa jesen stigla berićetna. Biće lepa vina“, kaže Tomislav Pavlović , vinogradar.

Od oko 5000 hektra pod vinogradima u Vojvodini, oko 2000 je na području grada Vršca tako da će ovaj region ponuditi dosta i grožđa i vina.

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstPorodična proizvodnja lubenica u Platičevu
Sledeći tekstDigitalizacija – istorijska šansa za poljoprivredu Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime