Porodična proizvodnja lubenica u Platičevu

0
2753
Agrosaveti - Proizvodnja lubenica u Platičevu 04

Iako je većina nas kupila prve lubenice već u junu mesecu, one prave, naše domaće i rane, na sremačkim ulicama osvanule su početkom jula. Lubenica treba da je slatka, to svi tražimo, kao i veliku i lepu na oko. I ima ih, svakog leta, za svačiji ukus po neka se nađe. Ta okrugla slast običnim kupcima deluje jednostavno, ali sa tim se neće složiti i dugogodišnji proizvođač bostana, Ljeposlav Bata Hodak iz Platičeva.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Proizvodnja lubenica u Platičevu 01

Ovaj poljoprivredni proizvođač po rođenju, koji se osim proizvodnje bostana, bavi i po malo ratarstvom i stočarstvom, kaže da dobra i kvalitetna lubenica u današnje vreme iziskuje mnogo posvećenosti.

Dobra i kvalitetna lubenica zahteva posvećenost

Iako su pre mnogo godina počeli sa malim površinama pod lubenicama, danas se ova proizvodnja prostire na nešto više od 17 jutara.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Bata prvenstvono gaji sorte vasko i eletu, mada svake godine proba i sa po kojom novom. Ne osigurava svoj rod, čak ni nakon što je prošle godine zbog grada pretrpeo skoro potpunu štetu. Umesto toga, svake godine ulaže u kvalitet svoje proizvodnje, pa tako i ove godine, koja i nije baš bila do sada sjajna za bostan, ispod 60 tona lubenica po jutru ne očekuje.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Đurđevu

Agrosaveti - Proizvodnja lubenica u Platičevu 02

Godinama već, sav rod lubenica naš domaćin prodaje istom kupcu. Za one pojedinačne slučajeve, koji takoreći, po lubenice dolaze na kuću, postoji jedna zanimljivost. Traže se samo lubenice „koje je baba brala“. A to dalje vodi i ka našem pitanju: kako prepoznati dobru lubenicu?

Agrosaveti - Proizvodnja lubenica u Platičevu 03

Kako prepoznati dobru lubenicu?

Ovu priču su nam potvrdili i Batini sinovi, Ivan i Nikola, naslednici bostanske proizvodnje. Obojica su mladi ali veoma odgovorni po pitanju rada sa bostanom i što je najzanimljivije, vide sebe da u potpunosti ostanu u tome. Jer pored velikog posla koji ova proizvodnja iziskuje slažu se obojica, ipak je ovo lepa proizvodnja koja obiluje zanimljivostima.

Agrosaveti - Proizvodnja lubenica u Platičevu 05

I svi zajedno iz porodice Hodak i ove godine idu u susret sezoni lubenica. Iako je godina zaista bila promenljiva i neizvesna, ne samo za ovu, već skoro sve poljoprivredne kulture, Bata Hodak ostaje realan po pitanju cene, kako leto bude odmicalo.

Sezona lubenica u Srbiji se polako zahuktava, a naše proizvođače smo ostavili pod vedrim nebom i uz želje da rod bude baš onakav kakav i priželjkuju.

PROČITAJTE I...  Lubenice slatke, prinos će ipak biti umanjen

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstZdrava hrana – zdrav biznis
Sledeći tekstKilogram jabuka 20 dinara, proizvođači nezadovoljni

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime