Kontrola hrane prelazi u nadležnost Ministarstva zdravlja

0
759
Agrosaveti - Kontrola prometa hrane 01

Kontrola prometa hrane u maloprodajnim objektima u Srbiji preći će, nakon usvajanja predloga izmena Zakona o bezbednosti hrane, u nadležnost Ministarstva zdravlja.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kontrola hrane životinjskog porekla u objektima koji su registrovani od strane Ministarstva poljoprivrede, na primer klanice, ostaje u nadležnosti ovog ministarstva, rečeno je u petak na sastanku Nacionalnog konventa o EU, odnosno Radne grupe za poglavlja 11, 12, 13, a koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku, ribarstvo.

Na sastnaku su učestvovali predstavnici nekoliko ministarstava kao i predstavnici civilne zajednice u Srbiji, koji su napomenuli da javna rasprava o predlogu izmena ovog zakona nije održana.

ExelGrow Adama 1120x180

Učesnici sastanka diskutovali su o izmenama i definisanju termina „hrana“ u „novom“ zakonu, ali i o tome da se nije čuo glas struke te su predložene izmene zakona nepotpune bez, na primer, dela koji se tiče organski proizvedene hrane.

S obzirom na to da su predložene izmene već poslate Skupštini, Konvent će pokušati, kako je rečeno, da komentare struke dostavi putem skupštinskih odbora pre glasanja poslanika, kako bi se kroz amandmane usvojili brojni predlozi i unapredila bezbednost i kvalitet hrane u Srbiji.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Predstavnici „Naleda“ tražili su na sastanku pojašnjenja definicije „nebezbedna hrana“, odnosno „najbolje upotrebiti do“ jer, kako kažu, ukoliko se jasno u predloženim izmenama ne napravi razlika između bezbednosti hrane i kvaliteta hrane, kao i do kada ona može da se upotrebljava, privrednici bi mogli da imaju gubitke jer bi hranu morali da bacaju.

PROČITAJTE I...  Biljni biftek proizveden tehnologijom 3D štampe
Prethodni tekstOrganska proizvodnja povrća u Pivnicama
Sledeći tekstPodnošenje zahteva za upis imovine zadruga do 7. januara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime