IPARD i državne subvencije za seoski turizam: Razlike i odgovori na dileme

0
287

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove jeseni je raspisalo drugi javni poziv u okviru IPARD mera 7, tj . Evropskih fondova. Ujedno je raspisan i konkurs za razvoj seoskog turizma preko nacionalnih fondova. Razgovarali smo sa Stefanijom Anđelković iz Poljoprivredne stručne stručne službe Kragujevac, kako bismo razjasnili ljudima osnovne razlike između IPARD i državne subvencije za seoski turizam i dobili odgovore na najčešće dileme.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Razlika između IPARD (Evropskog) i nacionalnog fonda ogleda se u minimalnom, odnosno maksimalnom iznosu podsticala, postupku za ostvarivanje tih prava, kao i rokovima za podnošenje zahteva.

Za oba fonda je karakterističan kriterijum po kome se vrši odabir ko može da aplicira, a odnosi se na sve one koji su upisani u registar poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom status, fizička lica kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, odnosno mikro i mala lica.

2022 Custodia 1120x1080

Važno je naglasiti, kaže Stefanija, da podnosilac zahteva ne mora da živi u ruralnom području, ali njegova investicija mora da se nalazi u ruralnom području. Takođe, ono što je karakteristično i za jednu i za drugu vrstu podsticaja, jeste taj specifičan kriterijum koji se odnosi na broj individualnih ležajeva. On mora biti maksimum do 30, u svim kategorisanim objektima, drugi kriterijum se odnosi na to da podnosilav zahteva ne mora da se bavi ugostiteljstvom, može, ali i ne mora.

PROČITAJTE I...  Najviše novca za agrar

Ono što je još važno da se naglasi je da nakon dobijanja investicija, objekat mora biti kategorisan od strane nadležnih organa kao pružalac ugostiteljskih usluga.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Izrada biznis plana nije obavezan za nacionalne podsticaje, ukoliko je investicija ispod 600.000 dinara, ističe naša sagovornica i dodaje da podnošenje dokumentacije nije komplikovano.  Kada je reč o nacionalnim podsticajima, minimalni iznos podsticaja je 200 evra, a maksimalni 20.000 evra. Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu i onu iznose od 50-60 % za područja za otežanim uslovima u poljoprivredi.

U IPARDU je malo drugačija slika, minimalan iznos podsticaja iznosi 20,000 evra, a maksimalan čak 300.000 evra.

MPS2022 GBaneri

Rok za podnošenje za državne subvencije je do 15-og novembra ove godine, a za IPARD važi do 17-og decembra.

Dobra vest je da usvajanjem izmena Zakona u poljoprivredi, koji je na snazi od pre par dana, omogućena AVANSNA isplata polovine sredstava iz IPARD-a.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

I pored novih pogodnosti, koje nisu postojale prethodnih godina, i mogućnosti da poljoprivrednici koji se bave seoskim turizmom unaprede svoje poslovanje, intresovanje nije na zavidnom nivou, ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Tovno govedarstvo na nizbrdici: Stočari traže osnivanje Uprave za stočarstvo

Na podsticaje se u proseku više oslanjaju mlađa gazdinstva i domaćini koji su sposobni da se uhvate u koštac sa papirologijom i procedurom oko pripreme i izrade biznis plana.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Upitali smo Stefaniju, koliko će ovi podsticaju unaprediti razvoj seoskog turizma u Šumadiji, i ona nam je rekla da će se konkretni efekti videti kada ljudi u ovom kraju budu sledili primere svojih komšija koji su uzeli podsticaje i krenuli u realizaciju.

Još jedna važna novina odnosi se na sve one koji su krenuli sa izgradnjom objekata i iz nekog razloga stali. Pravilnik kaže da i ova lica, takođe, mogu da budu korisnici podsticaja.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

Podsticaji nude mnoštvo mogućnosti za korisnike, važno je samo biti istrajan u podnošenju zahteva i imati strpljenja za birokratski deo posla.

Sagovornica: Stefanija Anđelković – PSSS Kragujevac

Adama Zamir 1120x1080
Prethodni tekstOmogućena AVANSNA isplata polovine sredstava iz IPARD-a
Sledeći tekstNestle započinje proizvodnju MESA OD BILJA u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime