Kukuruz u lošem stanju: Koliki nas prinos očekuje?

0
1332
kukuruz
Foto: Pixabay

Ratari upozoravaju da je kukuruz u veoma lošem stanju zbog suše, te da nas očekuju rekordno niski prinosi.

Spyrale Adama 1120x1080

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja STIG kaže da će se ove godine ponoviti prinosi iz 2017. godine. Te godine, on je imao prinos kukuruza od 1,5-2 tone po hektaru, dok je, na primer, 2020. godine prosečan prinos bio 10,5 tona.

Razlog je suša. Padavine nisu bile ravnomerne, navodi Savić, pa će i prinos biti šarenolik. Međutim, svakako će biti umanjen, jer prema prognozi kiša neće padati ni sledećih desetak dana. „Neki proizvođači su krenuli da kose zelenu masu za silažu i kažu da je veoma oskudna jer nema zrna“, rekao je Savić.

LIBRETO 1120x180

Jovica Jakšić, predsednike Nezavisne asocijacije poljoprivrednika potvrđuje da je kukuruz u Banatu, takođe, u lošem stanju i da će prinosi biti rekordno niski, ako se suša nastavi. Prema njegovoj proceni, na najplodnijem zemljištu oko 2 tone.

Predsednik udruženja poljoprivrednika „Pančevački ratari“ Jovan Negovan rekao je da je kukuruz, kome je osušeno pet-šest listova od zemlje „završio karijeru“. „Malo je njiva pod kukuruzom na našem području koje u ovom trenutku obećavaju, a i to ništa ne znači, jer se padavine ne najavljuju do kraja meseca i kukuruz će sve više propadati, a šteta će rasti“, zaključuje Negovan.

PROČITAJTE I...  Da li ima dovoljno semena kukuruza?

Izvor: N1 / Beta

Prethodni tekstPakovanje stajnjaka: Važna mera za zaštitu od zaraznih bolesti
Sledeći tekstOtkupna cena teladi dostigla 700 din/kg u Kragujevcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime