Otkupna cena teladi dostigla 700 din/kg u Kragujevcu

0
2192
Agrosaveti---sistem-krava---tele---Krcedinska-ada---02

U nedelji za nama reporteri STIPS-a evidentirali su rast otkupne cene teladi na području Šumadijskog okruga. Takođe, ističu da je maksimalna otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma postignuta u klanicama na području Šapca, gde je dominirao iznos od 275 din/kg. Takođe, zabeležili su i rast cene jaradi, al ii pad cene jagnjadi na pijaci žive stoke u Leskovcu.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca, protekla je sedmica bila karakteristična po rastu otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 700 din/kg u klanicama na ovom području. Viša je takođe bila i otkupna cena krava za klanje SM rase pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Na stočnoj pijaci u ovom gradu dolo je do pada cene priplodnih krava SM rase na dominantnih 140.000 dinara po grlu.

Dominantna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je iznos od 530 din/kg na stočnoj pijaci u Vranju. Klaničari sa područja pčinjskog regiona protekle su sedmice po nižim cenama otkupljivali tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 350 din/kg.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u odnosu prvu sedmicu jula u klanicama na teritoriji Južno-bačkog regiona pošto je dominirao iznos od 340 din/kg, uz prosečnu ponudu i tražnju grla ove kategorije goveda.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma pa su se protekle nedelje mogli pazariti po ceni od 325 din/kg. Niže su takođe bile cene krava za klanje pošto je dominirao iznos od 245 din/kg. Pad cena priplodnih junica zabeležen je u sedmici za nama i dominirao je iznos od 198.200 dinara po grlu.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u odnosu na predhodni period evidentiran je i u klanicama na području Južnobanatskog regiona. Dominantna cena ove kategorije goveda iznosila je 340 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene žive stoke i stočne hrane tokom marta

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Maksimalna otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma postignuta je potekle sedmice u klanicama na području Šapca pošto je dominirao iznos od 275 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je protekle sedmice u klanicama na teritoriji Jablaničkog regiona pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. Glavni razlog bio je dosta dobra ponuda i slabiji otkup grla.

BTZ 1120x180px

Na pijaci žive stoke u Leskovcu takođe je došlo do pada cene ove kategorije svinja jer su se najčešće mogla pazariti za 300 din/kg. Tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma po nižoj su ceni u odnosu na predhodnu sedmicu otkupljivali klaničari na području Nišavskog regiona pošto je dominirao iznos od 170 din/kg. Na pijaci žive stoke u ovom gradu došlo je do rasta dominantne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 280 din/ kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 200 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prvu sedmicu jula u klanicama na području Južo-bačkog regiona, pošto je dominantna otkupna cena prasadi iznosila 320 din/kg, a tovnih svinja 230 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu evidentiran je rast cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma jer su se najčešće mogle pazariti za 230 din/k. Za razliku od njih niža je bila cena obe kategorije prasadi pošto je kod grla telesne mase do 15 kilograma dominirao iznos od 340 din/kg, a kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma iznos od 330 din/kg.

Adama Forapro 1120x180

Karakteristika druge sedmice jula na pijaci žive stoke u Kragujevcu bio je pad dominantne cene svinja telesne mase preko 120 kilograma na 200 din/kg. Za razliku od pijace u klanicama je evidentiran rast otkupnih cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma (210 din/kg) i krmača za klanje (180 din/kg).

PROČITAJTE I...  Cena svinja skočila: Stočari na nuli, pokrivaju se samo troškovi

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Na stočnoj pijaci u Leskovcu došlo je do rasta prodajne cene jaradi i pada prodajne cene jagnjadi u odnosu na predhodni period. Prodaja jaradi odvijala se najčešće po ceni od 300 din/kg, dok su za jagnjad kupci trebali da izdvoje 350 din/kg. Ponuda jaradi bila je jako slaba, dok je ponuda jagnjadi bila na zadovoljavajućem nivou.

Na pijaci žive stoke u Vranju evidntiran je rast prodajnih cena jagnjadi, jaradi i koza u odnosu na predhodni period. Za jagnjad su potencijalni kupci trebali da izdvoje 350 din/kg, jarad 320 din/kg i koze 135 din/kg. Ovnovi za priplod bili su jeftiniji tokom protekle sedmice na stočnoj pijaci u Kraljevu. Najčešća prodajna cena iznosila je 29.250 dinara po grlu.

Pad prodajne cene jagnjadi evidentiran je protekle nedelje na pijaci žive stoke u Užicu. Prodaja ove kategorije ovaca najčešće se obavljala po ceni od 310 din/kg. U klanicama na ovom području takođe je bila niža otkupna cena jagnjadi pa se dominantna izjednačila sa pijačnom i iznosila je 310 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skočile cene prasadi i tovnih svinja

Cene žitarica i stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Pirota bili su jeftiniji (sojina sačma 117 din/kg i suncokretova sačma jer je dominirao iznos od 72 din/kg. Za razliku od njih skuplje je bilo stočno brašno pošto je dominirao iznos od 36 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Leskovca evidentiran je pad cena Kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog i pššenice upakovanih u džakove. Dominantna cena kukruza iznosila je 37 din/kg, a pšenice 35 din/kg.

Pad cene kukuruza i rast cene lucerkinog sena u balama karakteristika je protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za lucerkini seno je trebalo izdvojiti 30 din/kg, a za kukuruz 31 din/ kg.U istom periodu bila je skuplja i pšenica jer je dominirao je iznos od 35.5 din/kg.

Rast dominantne cene lucerkinog sena u balama u odnosu na prvu sedmicu jula na gazdinstvima u okolini Požarevca pošto je iznosila 23 din/kg. Protekle su sedmice u maloprodajnim objektima na području Požarevca bili skuplji sojina sačma, suncokretova sačma i stočno brašno . Za sojinu sčmu je trebalo izdvojiti 110 din/kg, suncokretovu sačmu 70 din/kg, a za stočno brašno d 36 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bilo je skuplje lucerkino seno u balama pošto je dominirao iznos od 25 din/ kg.

Dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 25 din/kg tokom druge sedmice jula na gazdinstvima u okolini Čačka prema izveštaju reporter STIPS. Dominantna cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma iznosila je 45 din/ kg. Najčešća prodajna cena pšenice i stočnog ječma upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma iznosila je 40 din/kg, dok je za stočno brašno trebalo izdvojiti 33 din/kg. Pšenica je protekle sedmice bila jeftinija i na pijaci u Nišu pošto je dominirao iznos od 40 din/kg.

Izvor: STIPS

 

Prethodni tekstKukuruz u lošem stanju: Koliki nas prinos očekuje?
Sledeći tekstZaštita ŠEĆERNE REPE od pegavosti lista na parcelama koje se navodnjavaju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime