Zabranu izvoza žitarica mnogi vide kao pljačku poljoprivrednika

0
1064
psenica zetva psenice
Foto: Pixabay

Poljoprivrednici iz više banatskih udruženja najavili su sastanak na kojem će da odluče da li će organizovati protest kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Srbije da zabrani izvoz pšenice, kukuruza i još nekoliko prehrambenih proizvoda. „To je čista pljačka poljoprivrednika“, kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata. 

Spyrale Adama 1120x1080

Nakon najave da će Vlada ograničiti izvoz pšenice, doneta je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo. Zabranjen je izvoz tvrde pšenice, kukuruza, brašna od tvrde i obične pšenice, napolice i pira, prekrupe od žitarica, griza i pelete i ulja od semena suncokreta i šafranike. U tekstu odluke Vlade ne piše do kada će biti na snazi zabrana izvoza ovih proizvoda.

Protiv ove mere bili su izvoznici, ali i sami poljoprivrednici, smatrajući da su u ovom trenutku mnogo bolje rešenje izvozne kvote. U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata ističu da su mnogi ratari nezadovoljni i traže od udruženja da se oglase povodom ove mere, navodi Danas.

Prema rečima Dragana Kleuta, predsednika Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, poljoprivrednici traže sastanak povodom ove odluke Vlade Srbije. Oni smatraju da Srbija, kao četvrti izvoznik kukuruza u svetu, koja ima viškove nema potrebu za zabranom izvoza.

PROČITAJTE I...  Godina za nama ostaviće dugoročne posledice

„To je čista pljačka poljoprivrednika, želja da neko na cenama naših poljoprivrednih proizvoda zaradi. Neko će da dođe lako do naših poljoprivrednih proizvoda budzašto. Sa današnjim cenama, koje su već pale, pa je kukuruz 30 dinara a cena na svetskim berzama je već 400 evra za tonu. To znači da neko želi da nam uzme 20 dinara po kilogramu, skoro 50 dosto od naše robe što je više nego zarada. Seljak ne može da izdrži sa ovakvim cenama repromaterijala, kao što je cena nafte i đubriva, i one moraju da utiču na cene naših proizvoda“, kaže Kleut za Danas.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Zabrana izvoza brašna nanosi direktnu štetu mlinarima

Zabrana izvoza brašna iz Srbije je, takođe, dočekana negativno. Zdravko Šajatović, predsednik Udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“ kaže za Betu da je odluka štetna, jer postoje ogromni viškovi. Sa druge strane, cene nikada nisu bile bolje i propustiće se prilika da mlinari zarade. Zato traže da se odluka odmah ukine.

PROČITAJTE I...  Značaj pšenice i razlike između tvrde i meke

Kako dalje navodi, inostrani kupci brašna su već ugovorili kupovinu i avansno platili i sada je nastao haos u mlinovima, jer su kamioni došli po robu. Zbog sklopljenih međunarodnih ugovora kupci imaju pravo da za 7 dana traže međunarodnu arbitražu i sigurno će dobiti spor, a mlinovi će morati da plate „penale“. Za nekoliko meseci je nova žetva, pa se pita ko će kupiti pšenicu ako mlinovi ne budu imali novca, objašnjava Šajatović kompletnu situaciju.

Izvor: Danas / Beta

Prethodni tekstZašto KROMPIR POZELENI i da li može da se jede?
Sledeći tekstSavet STRUČNJAKA za PRAVILNU proizvodnju KUKURUZNE SILAŽE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime