Ministarka poljoprivrede o otkupu mleka, premijama, subvencijama

0
313
mleko
Foto: Pixabay

Gostujući u Dnevniku RTS-a ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković obavestila je javnost o merama koje će se preduzeti kako bi se poboljšao položaj srpskih proizvođača mleka.

Adama Maganic 1120x180

Premija će biti podignuta sa 10 na 15 dinara po litri mleka, a subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara. Ministarka je istakla da je reč o kompromisnom rešenje i da su na sastanku u Vladi Srbije, po prvi put zajedno sedeli predstavnici proizvođača mleka, prerađivača i trgovinskih lanaca.

Prema njenim rečima, država se ozbiljno i odgovorno ponela u 2022. godini koja je bila nepredvidiva. Velika tržišna borba je prisutna u svim segmentima, a ovde je eskalirala. Kako dalje navodi, problema je puno, a počeli su u 2022. jer je država zamrznula cenu mleka zbog građana. „Mleko proizvedeno u Srbiji je izvezeno, a onda smo bili prinuđeni da ga uvozimo. Došlo je do povećanog uvoza mleka, mlekare imaju zalihe, naši proizvođači mleko, njima se spušta cena – to su neke stvari o kojima smo razgovarali“, rekla je ministarka poljoprivrede.

MPS baneri II

Ona je istakl da je država preuzela na sebe da to iskontroše.
„Prelevmani su teška mera jer mi smo evropski orijentisana država otvorenog tržišta i to treba odbraniti, ali je situacija da mi moramo da branimo svoje tržište koje je poremećeno“, objasnila je Tanaskovićeva i dodala “ Imate proizvođača koji imaju mleko, a nemaju kome da ga daju u otkup jer su mlekare pune zaliha i to mora da se reši“.

PROČITAJTE I...  Starije žene na selu zdravstveno ugrožene, diskriminisane i siromašne

Prema njenim rečima, mlekari su pokazali konstruktivan pristup. „Smatram da to jeste način kako da prevaziđemo probleme. Prvi put se sistemski bavimo rešenjem problema. Kada dođe neko i kaže – dajte mi pare, to nije rešenje, hajde da vidimo gde su konkretni problemi. To je dobar prustup ako hoćemo da popravimo stočarstvo“, ukazuje Tanaskovićeva.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Odgovarajući na pitanje ima li para u državnoj kasi, kaže da ima.

„Povećali smo subvenciju po litri mleka sa 10 na 15 dinara, to je ukupno uvećanje na godišnjem nivou od 4 milijarde, povećali smo subvenciju po grlu, sa 25 na 30.000 dinara, što je oko 2 milijarde ukupan izdatak koji je veći u odnosu na prethodnu godinu“, rekla je ona.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

O novoj meri za povećanje stočnog fonda

„Predsednik je pričao nedavno da hoćemo, u smislu povećanja stočnog fonda, da idemo sa finansitanjem 50% kupovine novih steonih junica. Na razgovorima koje sam u proteklom periodu imala sa proizvođačima, neki od njih smatraju da bi bolja i efikasnija mera bila da one proizvođače koji zadrže žensko tele finansiramo u četiri kvartala po 25.000 dinara, što smo rekli – neka bude opciono“, objasnila je ministarka.

PROČITAJTE I...  Uvoz azotnih đubriva bez carine do kraja godine

Prema njenim rečima, to je ostalo da se formalizuje kroz uredbu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

O najavljenim protestima i blokadama puteva

Govoreći o najavi protesta i blokade puteva onih koji su nezadovoljni rešenjem, ministarka ističe da je to minoran broj ljudi koji je konstantno antipritivan i nema želju da se dogovori.

Prvi put su, dodaje, učesnici sastanka imali priliku da kažu onima koji su njihovi partneri u poslu, poput Imleka, šta ih muči.

Adama Forapro 1120x180

„Prelevman je sistemsko rešenje da se stabilizuje tržište. Ne možete tažiti sa 10 na 20 dinara, to državu košta 8 milijardi, šta smo time uradili, mlekare i dalje imaju viška na zalihama“, napominje Tanaskovićeva i dodaje da je većina za stolom razumna i većina je razumela da su ovo sistemska rešenja.

Plan isplate subvencija

Ministarka Tanasković je rekla da je organska proizvodnja dobila novac, do kraja februara dobiće u celosti.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

„Onda ide isplata genetike u prvoj nedelji marta, u drugoj nedelji marta plaćamo subvenciju za tov i voće, u trećoj nedelji marta – vinarijama i desitlerijama i na kraju, u poslednjoj nedelji marta, platićemo primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju i time završavamo do 25. marta“, zaključila je ministarka poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Imlek nastavlja sa otkupom mleka

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstPriprema ovaca za jagnjenje
Sledeći tekstMoja farma, naša budućnost – herbicid Quelex

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime