Za nove mašine i opremu 1.500.000 dinara

0
587
Agrosaveti - Pravilnik o podsticajima 01

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pravilnik o podsticajima za nabavku novih mašina i opreme po kojem će poljoprivrednicima biti subvencionisano 50 odsto troškova bez PDV-a, odnosno 65 odsto za one u marginalnim naseljima.  Najviši ukupni iznos podsticaja za mašine i opremu koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.500.000 dinara.

Spyrale Adama 1120x1080

Na podsticaje mogu da računaju ratari koji imaju do 50 hektara pod žitaricama, uljaricama, odnosno takozvanim ostalim usevima, voćari koji uzgajaju više od dva hektara jagodičastog ili više od pet hektara ostalog voća, povrtari i cvećari sa pola hektara staklenika, vinogradari sa najviše 100 hektara grožđa…

Pravo na podsticaje za investicije u nabavku novih mašina i opreme za navodnjavanje biljnih kultura, imaju oni koji u Registru imaju upisano poljoprivredno zemljište pod proizvodnjom žitarica, industrijskog i krmnog bilja površine do 100 hektara.

LIBRETO 1120x180

Mogu da konkurišu fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva, zemljoradničke zadruge, srednje škole i naučnoistraživačke organizacije u oblasti poljoprivrede. Uslov je da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, te da su u potpunosti realizovali investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara godine u kojoj se podnosi zahtev, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

PROČITAJTE I...  Vojvodina: Subvencije za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje u 2022. godini

Vrednost investicija za koje se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje trebalo bi da iznosi najmanje 100.000 dinara, s tim da je pojedinačni račun najmanje 50.000 dinara.

Oprema i mašine minimim tri godine u vlasništvu kupca

Korisnik podsticaja je dužan da namenski koristi, ne otuđi i ne omogući drugom licu korišćenje predmeta podsticaja u roku od tri godine od dana nabavke opreme, odnosno pet godina od dana nabavke mašina i mehanizacije, kao i da se pridržava drugih obaveza korisnika podsticaja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Pravilnik, zahtev i spisak dokumentacije koja se podnosi radi ostvarivanja prava na podsticaje, možete preuzeti u prilogu teksta.

Pravilnik

Spisak_prihvatljivih_investicija

Zahtev_za_podsticaje

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstProizvodnja vina na Kosmaju
Sledeći tekstProizvodnja kornišona za izvoz – udruženje Banatska lenija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime