Priprema ovaca za jagnjenje

0
502
Agrosaveti---Uzgoj-sjenicke-ovce - Suvodanje---01

Jagnjenje ovaca je prirodan proces i u glavnom se odvija bez nekih posebnih problema. Ipak, to ne znači da nisu potrebne pripremne radnje,  prisustvo i pomoć uzgajivača.

Adama Maganic 1120x180

Prilikom priprema ovaca za jagnjenje ovčarnik treba da bude svetao, umereno topao, očišćen i dezinfikovan.

U individualnim gazdinstvima gde postoji jedna staja-ovčarnik, pre početka jagnejnja treba izdeliti na 3-4 boksa. U jednom boksu se obavlja jagnjenje i tu ovce ostaju oko 5 dana sa jaganjcima,a onda s prebacuju u drugi, veći boks. U trećem boksu su ovce koje se pripremaju za jagnjenje, a u četvrtom ostala grla.

Paradajz 1120x180

Po završenom jagnjenju ostaju tri boksa, a po zalučivanju samo dva veća boksa. U većim ovčarskih farmama postoiji posebna staja-porodilište, sa većim brojem bokseva za jagnjenje.

Ojagnjene ovce sa jaganjcima posle 5-10 dana prelaze u ovčarnik gde je razlika u starosti jaganjaca najviše 15 dana. U ovim farmama u vreme osemenjavanja formiraju se stada tako da u jednoj staji budu smeštene oplođene ovce 10-15 dana , što znači da organizacija jagnjenja počinje od dana osemenjivanja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Šta nakon jagnjenja

Jagnjenje obično traje 10-15 minuta, a kada se ovca prvi put jagnji onda nešto duže. U slučaju teškog jagnjenja potrebna je pomoć ovčara. Čim se jagnje ojagnji treba mu očistiti sluz iz nosa i usta, prerezati  čistim makazama pupčanu vrpcu i dezinfikovati je, a ovci treba omogućiti da jagnje oliže.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ILe de France ovaca u selu Baluga Ljubićka

Odmah po jagnjenju treba izmusti nekoliko mlazeva mleka, pa onda podojiti jagnje, kako bi posisalo kolostrum radi čišćenja stomaka. Da se ne bi izgubila evidencija potrebno je obeležiti jagnje radi kasnijeg raspoznavanja.

Krompir 1120x180

U nekim zemljama vrši se kupiranje (sečenje) repova jaganjaca u starosti 5-15 dana, dok se u našoj zemlji se seku repovi. U zemljama gde se ne kolju mladi jaganjci male telesne težine, muški jagnjci se kastriraju radi tovljenja.

Zalučivanje

Zalučivanje (odbijanje) jaganajca obavlja se u uzrastu od 60-100 dana, a u farmama za proizvodnju priplodnog materijala u uzrastu od 4 meseca. Odbijanje mora da bude postepeno kako bi se jaganjci privikli na suvu, zelenu i koncentrovanu stočnu hranu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Poslednjih godina zalučivanje se obavlja i kada su jaganjci stari oko 2 do 20 dana, ali u takvim slučajevima je neophodno da se jaganjcima daje specijalna hrana kao zamena za majčino mleko. Ovaj način zalučivanja uslovljava strogu higijenu i veća sredstva za inventar i smeštaj rano zalučenih jaganjaca.

Prethodni tekstKako se gaji CVEKLA: Povrće koje čuva zdravlje i jača imunitet
Sledeći tekstMinistarka poljoprivrede o otkupu mleka, premijama, subvencijama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime