Mraz “obrao” zasade povrća

0
661
Agrosaveti - Paprika selo Ravnje 01

Neoubičajeno niske temperature tokom prethodnih noći posebno se negativno odražavaju na povrtarske useve. Pojedini povrtari već su pretrpeli milionske štete.

Adama Sultan 1120x180

Ni hladne noći, još hladnije zore nisu sprečile ovih dana povrtare da što pre skinu rod sa njiva, jer svako odlaganje donosi im još veće štete, ne trpe od hladnoće samo proizvodi već i berači.

Mile Mušicki, mladi povrtar iz Đurđeva, svoju proizvodnju zasniva na deset hektara. On očekuje gubitak po hektaru od najmanje milion dinara.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Pošto ima osam i po hektara zasađenih pod krastavcem, Mušicki kaže da će gubitak biti osam i po miliona dinara. „Za nekih pet do šest dana posao bi bio gotov, ali su propala dva do tri vagona u ovih pet do šest dana„, dodaje Mušicki.

Veliku štetu trpe i uzgajivači paprika, kojoj takođe ne odgovara hladno vreme.

BioPlug 728x90px

„S obzirom na to da je paprika toploljubiva biljna vrsta, njen biološki minimum za rast i razvoj je 15 stepeni“, kaže Snežana Parađenović iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

PROČITAJTE I...  Povrtarstvo i problemi uvoza povrća

Kako ističe, izuzetno niske temperature za ovaj period prouzrokovale su propadanje paprika.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Priličan pad temperature u protekle dve noći, paprika neće dobro podneti. To će zaustaviti rast mladih paprika i usporiti obojavanje već formiranih plodova“, objašnjava Parađenovićeva.

Za razliku od povrtara, ratari su manje zabrinuti, jer njima hladno vreme ne pravi velike probleme.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstIzbor zemljišta za organsku proizvodnju
Sledeći tekstSavremeni uzgoj jabuka u selu Kamendol

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime