Vodeničarska proizvodnja brašna

0
2522
Agrosaveti - Vodeničarska proizvodnja brašna 05

Na oko 300 metara od lekovitih izvora i lečilišta, turisti i putnici namernici Banje Jošanica nadomak Sokobanje, često mogu da čuju huk vodeničnog točka i lupanje čeketala. Taj zvuk već 130 godina neumorno proizvodi jedina preostala vodenica potočara u tom malom selu. Preostalih 36 odavno je urušeno i zapušteno.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vlasnik jedinstvene potočare u Srbiji, koja datira iz 1888. godine, Danijel Lazić kaže da je njihova vodenica svojevremeno izgrađena kao deo porodične kuće. Iz nje se praktično ulazi u kuhinju i ostale prostorije. Naš domaćin veli da poseduje dokument koji svedoči o tome da je vodenica podignuta 1888. godine ali su njegovi preci tvrdili da je ona zapravo izgrađena 60 godina ranije, od pruća. Vodenica je najpre imala 13 vlasnika – ortaka, nastavlja priču o istorijatu, danas još uvek uposlenog mlina.

Agrosaveti - Vodeničarska proizvodnja brašna 04

Posao vodeničara se u porodici Lazić prenosi sa kolena na koleno. Tim poslom bavio se njegov pradeda a, kako ponosno dodaje, nastavio je i on. Generacije Lazića, decenijama su vodile brigu o vodenici. Nije joj sačuvan vizuelni identitet iz 19. veka ali jeste primarna namena. I danas ova vredna porodica njome melje razne vrste žitarica. Podjednako kvalitetno samelje i ječam i kukuruz, a dobijeno brašno se podjednako može koristiti za sve namene.

Adama Sultan 1120x180

Starinski način mlevenja

Danijel Lazić je, inače, inženjer poljoprivrede a znanje vodeničara obnovio je kada je ostao bez posla. Još kao dete pomagao je dedi i ocu u vodenici i tako je ispekao zanat. Pitali smo ga da nam objasni kako funkcioniše vodenica njegovih predaka. Šaljivo je dodao da bi i neko od njegovih predaka na naše pitanje odgovorio identično kao i on, u 21. veku s obzirom na to da se brašno melje po istim principima kao nekada.

PROČITAJTE I...  Seoski turizam na Staroj planini

Agrosaveti - Vodeničarska proizvodnja brašna 03

Voda je glavni pokretač celog mlina, struja se ne koristi ni u jednom segmentu proizvodnje. Za razliku od savremenih mlinova, finalni proizvod, odnosno brašno iz njihovog mlina izlazi nezagrejan.

galenika pylon 1120x85

Objašnjava nam ovaj vodeničar i korak po korak kako radi njegov vremešni mlin. Kaže da se van prostorije nalazi bukva kroz koju prolazi voda, koja pod pritiskom okreće peraje točka, koji je smešten u podnožju kuće. Točak aktivira gornji i donji kamen između kojih padaju zrna žitarica, koja nakon 12 sati trenja postaju kvalitetno i sve traženije brašno, čiju cenu od 120 – 150 dinara za kilogram Danijel nije menjao već dugo. Poslednjih godina njegova vodenica je sve uposlenija jer se, kako primećuje Lazić, ljudi sve više okreću zdravoj ishrani.

Seoski turizam

Danijel i njegova supruga Zorica uspešno se bave i turizmom na selu od 2006. godine, a ove vredne i radne promotere seoskog turizma na svom putu ka uspehu proteklih godina usmeravali su i stručni saradnici Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Knjaževcu. Sa ponosom ističu da im je ovaj bračni par odabrano gazdinstvo i u mesecima koje slede intenzivno će raditi na daljem unapređenju zacrtanih ciljeva.

PROČITAJTE I...  Zabranu izvoza žitarica mnogi vide kao pljačku poljoprivrednika

Agrosaveti - Vodeničarska proizvodnja brašna 02

Direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Knjaževcu, Dragan Kolčić govoreći o toj saradnji navodi da je Danijel ujedno i član Udruženja vodeničara u Aleksincu i jedan je od najaktivnijih boraca za očuvanjem i unapređenjem vodeničarstva kod nas. Kolčić dalje kaže da sa zadovoljstvom preporučuje svojim poslovnim partnerima i prijateljima da posete etno kuću bračnog para Lazić jer će ih nesumnjivo dočekati u maniru starih srpskih domaćina, u šta se i naša ekipa uverila.

Borba protiv pomodarstva i povratak prirodi

Ovaj agroekonomista dodaje da je jedan od prioritetnih zadataka stručnih saradnika na terenu animiranje poljoprivrednika na korišćenje raznih subvencija države ali i izrade biznis planova, kako bi svoju proizvodnju na što efikasniji način prilagodili sve rigoroznijim tržišnim uslovima.

Agrosaveti - Vodeničarska proizvodnja brašna 01

Brinu Lazići o vodenici ali i o gostima koji često svraćaju u njihovo etno domaćinstvo, ušuškano u sokobanjskoj kotlini. Uz gotovo zaboravljena, tradicionalna jela koja priprema njegova supruga Zorica, iz Banje Jošanice ne odlaze ni bez integralnog brašna samlevenog u starinskom mlinu. Kapacitet starog mlina je, razumljivo, ograničen ali je zato, kako ponosno ističe, kvalitet na zavidnom nivou.

PROČITAJTE I...  Može li se živeti od seoskog turizma?

Neće se, odlučno dodaje ovaj svojevrsni vitez-čuvar tradicije u jugoistočnoj Srbiji, menjati ni jasan kurs koji su supruga i on zauzeli, a to su borba protiv pomodarstva u svim segmentima i povratak prirodi i zdravom načinu života.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstFarma Ile de France ovaca u Kaću
Sledeći tekstIzbor zemljišta za organsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime