KVASAC u bašti: Od đubriva do zaštitnika biljaka

0
21299
basta
Foto: Pixabay

Kvasac ima više primena u bašti. Sa njim se može prihraniti povrće, zaštititi svoje biljke od nekih napasnika i još mnogo toga. Uvek treba imati na umu da je naša kuhinja bogata sastojcima koje možemo koristiti u bašti a koji nas koštaju vrlo malo novca. Izdvojili smo nekoliko najčešćih primena kvasca.

Spyrale Adama 1120x1080

Kvasac je aktivna materija, sastavljena od kvasnih gljivica, sitnih jednoćelijskih gljiva. Poznato je samo 1.500 vrsta kvasca, što predstavlja oko jedan posto svih vrsta. Od 4.000 godine pre nove ere kvasac se koristi kao sredstvo za pravljenje hleba i kolača, te fermentaciju piva i i vina. U bašti postoje mnoge pozitivne upotrebe kvasca.

Prihrana za povrće

Kvasac podstiče rast biljaka, ubrzava cvetanje i sazrevanje plodova, pa se koristi kao prihrana u povrtnjaku, kod povrća kao što su paradajz, paprika, krastavac, tikvice i drugog povrća koje donosi plodove.

LIBRETO 1120x180

Ako se koristi svež kvasac, 1 kg treba zamutiti u 1 litar tople vode, dodati 3-4 kašike šećera. Sačekati da odstoji 2 sata i razrediti vodom u razmeri 1:10. Ukoliko se koristi suv kvasac, jednu kesicu razmutiti u 10 litara vode. Pusti se da odstoji 3 dana, pa se koristi.

PROČITAJTE I...  Povrće koje se retko gaji u baštama, a dobro podnosi visoke temperature

Treba znati da se koristi samo 2-3 puta tokom vegetacije i da zemljište gubi kalcijum i kalijum kada se zaliva ovim rastvorom, te treba s vremena na vreme dodati ove minerale, što se može učiniti drvenim pepelom.

Kvasac kao đubrivo za grmaste ruže

Ruže su vrlo cenjeni cvetni grmovi. Upotrebite „zeleno“ đubrivo kako biste podstakli da vaše grmaste ruže proizvedu više pupova, a samim tim i cvetova. Mešavina kvasca i vode koja se nanosi na koren ružinog grma podstiče stvaranje pupoljaka, navodi Hunker. Potrebno je pomešati 3 kašičice kvasca sa 10 litara vode. Za održavanje cvetova tokom cele sezone koristitie 2-4 kašičice kvasca u 2 litre vode i nanesite čim grm počne da cveta.

Hrana za korisne insekte

Korisni insekti poput pčela, bubamara i mnogi drugi pomažu oprašivanju biljaka i jedu destruktivne bube u baštama. Podstaknite ove insekte da se hrane u vašoj bašti pomoću pivskog kvasca, jeftine zamene polena koju koriste pčelari.

Mešavina kvasca, meda i vode ako se postavi u tanjirićima oko male bašte pruža insektima proteine koji im pomažu da nastave borbu sa štetočinama. Ako niste znali, bubamara pojede do 5.000 lisnih vaši tokom života, ali čim ove štetočine nestanu, ona odleti u druge bašte u potrazi za hranom.

PROČITAJTE I...  Istina i mitovi o praksama u eko baštovanstvu

Suzbija puževe u bašti

Upotrebom kvasca možete da se rešite dvorišni i baštenskih puževa. Postoji stari recept da se ostavi tanjirić piva koji će da privuče puževe. Ovaj recept duguje svoje dejstvo kvascu u pivu.

Drugi recept isključuje pivo. Tegle napunite smesom sušenog kvasca, soli, šećera i tople vode. Zatim, tegle stavite na zemlju pod uglom, tako da puževi mogu lako da uđu, ali teško da izađu. Stavite ih na razmak od 20-30 cm i menjate sadržaj na svakih 2-3 dana.

Ubrzava proces kompostiranja

Vreme obrade komposta može da se ubrza kvascem. Svi znamo da kompostiranje ostatke hrane pretvara u vredne hranljive materije koje vraćamo nazad u tlo i time ga hranimo. Ovaj oblik smeća pomaže povrtarima da imaju jeftinu i ekološku alternativu veštačkim đubrivima. Postoji i japanski sistem koji se zove bokaši, a oslanja se na  fermentaciju organskog otpada u proizvodnji komposta. U roku od nedelju dana kolonije kvasca naprave tečnost koja se koristi kao prihrana za biljke, a preostala smesa se zatrpa u zemlju kako bi obogatilo tlo bašte.

Prethodni tekstAktuelne radnje u voćnjacima – zaštita jabuke
Sledeći tekstAfrička kuga svinja: Pet žarišta sanirano u Banatu, bolest evidentirana i u Boru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime