Savremeni uzgoj jabuka u selu Kamendol

0
1786
Agrosaveti - Plantaža jabuka Kamendol 06

Tri generacije porodice Đorđević, u selu Kamendol, ovih dana na okupu – počela je berba jabuka na njihovim plantažama. Najmlađi član domaćinstva, Ratko, ne skriva zadovoljstvo prinosima i kvalitetom jabuka koje su im odvajkada glavni izvor prihoda, dok obilazimo njihovu plantažu. Berba teče nesmetano, što i ne čudi jer, kako su nam u neformalnom razgovoru rekle radnice, mali je broj tako korektnih i maksimalno posvećenih poslodavaca, poput Đorđevića.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Plantaža jabuka Kamendol 02

Kvaliteta je bilo i ranije ali su se, kako nam na početku razgovora navodi Ratko, promenili pristup i principi proizvodnje. Tradicionalan način svojih predaka nadogradio je savremenim metodama što se u praksi pokazalo uspešnim. Ključna reč koja mu daje osnovne smernice njihove buduće proizvodnje jeste jednostavnost i to je kurs kojim će se rukovoditi u godinama koje slede.

Jednostavnost pre svega

Nijednog trenutka se nije premišljao niti bio u dilemi. Završio je Srednju poljoprivrednu školu u Krnjači kao đak generacije, a Poljoprivredni fakultet u Zemunu, odsek za voćarstvo i vinogradarstvo bio je logičan sled.

Adama Sultan 1120x180

Njegova baka i deda, svojevremeno su se, najpre bavili ratarstvom, kao i većina tadašnjih domaćina u tom kraju, da bi proizvodnja bresaka i jabuka vremenom postala dominantna proizvodnja.

PROČITAJTE I...  Srpski kamioni sa jabukama stoje i po 10 dana na granici sa Rusijom

Agrosaveti - Plantaža jabuka Kamendol 05

Slavoljub Đorđević, Ratkov otac, koji je u danima našeg snimanja, prvi put nakon nekoliko godina bio na zasluženom godišnjem odmoru, nam je u telefonskom razgovoru napomenuo da su, što se tiče proizvodnje još uvek daleko od cilja koji su postavili ali su zadovoljni trenutnim stanjem jer se, kako je zaključio, nalaze na dobrom putu. Perfekcionista poput oca, Ratko se svakodnevno trudi da nasleđenu proizvodnju podigne na viši nivo.

Aneri Galenika 1120x185px

Agrosaveti - Plantaža jabuka Kamendol 04

Ponosno ističe da je sve u njihovom voćnjaku produkt domaće radinosti, od sadnog materijala, preko obrade zemljišta, orezivanja i kvalitetne radne snage svrstane u nekoliko dobro uigranih timova.

Govoreći o sistemu gajenja jabuka, Đorđević ističe da je razmak sadnje 3,30 m između redova i 91 cm u redu. Napravili su, kaže, kompromis između ultra guste i tradicionalne sadnje voća.

Ispoštovati principe 5k

Ovaj ambiciozni mladi proizvođač kaže da se trude da u svom radu  ispoštuju takozvane 5K principe: kvalitet, kvantitet, kontinuitet, kontrolu i konkurentnost. Kaže da, kada god su u prilici, obilaze savremene plantaže u inostranstvu, uz konstataciju da naši voćari nimalo ne zaostaju za svojim nemačkim ili holandskim kolegama.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak

Agrosaveti - Plantaža jabuka Kamendol 03

On navodi nekoliko razloga zbog kojih su im najzastupljenije sorte jabuka: zlatni delišes, red čif, greni smit i ajdared. Jedan od odlučujućih faktora kojima su se rukovodili prilikom odabira sortimenta jeste sama tehnologija uzgoja ali prvenstveno želja da se udovolji zahtevima kupaca i tržišta. Prioritet svih prioriteta, u godinama koje slede, biće im, kako odlučno govori naš sagovornik, i zadovoljenje kriterijuma zahtevnog ruskog tržišta.

Stalna borba protiv ćudljive prirode

Lavovski se, kako u šali dodaje, bore i protiv ćudljive prirode. Grad i suša najveći su im neprijatelji. Srećna je okolnost, dodaje on, da za 3 godine, koliko imaju protivgradnu mrežu, nisu imali kobne situacije poput 2016. godine, kada je led uništio rod mnogim voćarima u Grockoj.

Agrosaveti - Plantaža jabuka Kamendol 01

Složni su tamošnji proizvođači da je savremena proizvodnja nezamisliva bez navodnjavanja ali su mnogi od njih, zbog nedostatka para, prinuđeni na „suvo voćarenje“.

Zadovoljan je i ovogodišnjim prinosima koji su, kako smatra naš domaćin, veći i zbog aktivnosti njegovih pčela koje su odnedavno deo njihovog  gazdinstva. Činjenica da je intenzivna proizvodnja danas jednostavno nezamisliva bez tesne povezanosti voćarstva i pčelarstva, ohrabruje ga u nameri da, u godinama koje slede, uz povećanje plantaža, paralelno umnožava i broj pčelinjih društava na svom gazdinstvu.

PROČITAJTE I...  Otkup i prerada svežeg voća i povrća u Svilajncu

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstMraz “obrao” zasade povrća
Sledeći tekstKrađa ovaca na salašu u Đurđevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime