Ukinuta zabrana izvoza ulja, smanjene i akcize na naftne derivate

0
250
ulje
Foto: Pixabay

Vlada Republike Srbije donela je juče na sednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja, a usvojena je i odluka o privremenom smanjenju akciza na pojedine derivate nafte.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, odluka o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja doneta je nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

Na sednici je usvojena i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Ovu odluku Vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Adama Sultan 1120x180

Pored navedenog, izmenjena je i odluka o  privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana, a kako bi se sprečila moguća šteta po privredu i građane, s obzirom na energetsku krizu na svetskom tržištu, navodi se u saopštenu Vlade Srbije.

Izvor: Vlada Srbije 

galenika psenica LG 1120x185px
PROČITAJTE I...  Za popljoprivrednike cena goriva ostaje ista na NIS-ovim pumpama
Prethodni tekstTreći dan protesta: Poljoprivrednici ljuti nakon pregovora
Sledeći tekstZalivanje povrća po toplom vremenu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime