Nekada se u Šumadiji gajila samo moravka, a danas je retkost

0
2966
Agrosaveti - Moravka 01

Moravka je potpuno crna rasa svinja i ime je dobila po reci Moravi u čijim dolinama je nastala. Ova autohtona rasa je tri puta isplativija od drugih svinja, neće da jede koncentrat, a meso je kvalitetnije i ukusnije, tvrdi uzgajivač Milutin Živanović.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Milutin Živanović iz Gornje Sabante kod Kragujevca, nekada je imao uspešnu fabriku nameštaja. Proizvodnju je zatvorio, otišao u penziju i počeo da gaji moravke. Zašto se odlučio za zaboravljenu rasu svinja, kojom je Srbija nekada uveliko trgovala i izvozila ih u zemlje regiona? Kaže – tri puta je isplativija, neće da jede koncentrat, a meso je kvalitetnije i ukusnije.

Ovaj Šumadinac je jedini, ili bar jedan od retkih u okrugu, koji na svom imanju gaji moravku. Reč je o autohtonoj rasi svinja nastaloj ukrštanjem domaće šumadinke iz sliva Morave sa berkširom, koji je u Srbiju uvožen krajem XIX veka. Živanović se seća da je njegova porodica nekada gajila samo moravku. Sa 14 godina otišao je iz rodnog sela i od tada je nigde nije ni video. Tek kao penzionisani fabrikant, kada se vratio na očevo imanje, ponovo ih je video, ali samo zato što je odlučio da ih sam gaji.

Adama Sultan 1120x180

„Kada sam ponovo došao u Gornju Sabantu hteo sam prvo da gajim ovce, pa koze, onda pčele. Ali onda sam sve to zaboravio kada sam kod jednog proizvođača koji ima preko 800 svinja, video moravke. Ubedio sam ga da mi proda dve krmače i idući po celoj Srbiji uspeo sam da pronađem i kupim još nekoliko primeraka. Tako sam u maju prošle godine počeo sa 16 svinja. Sada imam preko 100 komada i tri krvne linije koje nisu u srodstvu. Na Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu rekli su mi stručnjaci da sam jedini u Šumadijskom okrugu“, priča Milutin.

PROČITAJTE I...  Nedimović najavio oštriju kontrolu uvoznog mleka

Moravka prosečno oprasi devet prasića

Njegova iskustva sa moravkom su pozitivna. Jedu isključivo domaću stočnu hranu. Kaže, da čak i kada bi im dao koncentrat, one neće da ga jedu. Dobro napreduju i odlične su za zapat.

galenika psenica LG 1120x185px

Jedu travu, detelinu, kukuruz, bundeve. U stvari, sve osim koncentrata. Prasićima uglavnom dajem jarmu. Jarmim ječam, tritikale, ovas i dodaje se pet do 10 odsto. Prase se pet puta za dve godine, što znači 2,5 puta godišnje. U proseku oprase od sedam do 14 prasića. Dakle, prosek je devet komada ili 20 do 25 prasića po krmači godišnje“, kaže Živanović.

Otporne na bolesti

Ovaj novopečeni odgajivač autohtone sorte tvrdi da su moravke tri puta isplativije od drugih svinja i da isto toliko brže napreduju u odnosu na mangulice i takozvane bele svinje.

Infinito Bayer 1120x180 V01

„Ne znam zašto se ljudi ne odlučuju za ovu sortu. Verovatno su podlegli neproverenim pričama da sporo raste, da je masna. Istina je, a pričam iz sopstvenog iskustva, da je meso moravke kvalitetno, ima manje masti i holesterola. Istina je i da, kada odsečete parče mesa i ispržite ga, ono se u šerpi ne smanjuje, već ostaje iste veličine. Lepo napreduju i veoma su otporne na bolesti, te vam veterinar, osim čišćenja od parazita i glista, nije ni potreban. Za pet meseci nazimica dobije od 50 do 60 kilograma. Dostižu i višu cenu na tržištu u odnosu na druge svinje. Nazimice koje su umatičene prodaju se za oko 4,5 evra po kilogramu, a nerasti i neumatičene nazimice od 350 do 400 dinara. Tražnja je u ovom trenutku dobra“, tvrdi Živanović.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vukašinovac

Za moravke i subvencije

Moravku, rasu koja je nekada bila popularna u Srbiji, prepoznala je izgleda i državna kasa. Milutin po krmači dobija 10.000 dinara subvencija i po 5.000 za neraste i nazimice. Zanimljivo je i da, kako tvrdi Živanović, novac „leže“ na račun posle mesec dana. Da li je, onda, moravka isplativa?

„Za mene je isplativa. Ceo život sam radio na olovku. Nekada je to bio kvalitetan nameštaj u duborezu. Preko 90% nameštaja, vrata, podova u skupštini sam odradio. Onda su se pojavili pločasti materijali, a ja sam stigao do penzije i Gornje Sabante u kojoj je ponovo rasa kojom se Srbija nekad ponosila i od njenog izvoza lepo živela“, kaže Živanović na kraju.

Izvor: Agronews, Agroklub

Prethodni tekstPrijave za sajam Gulfood do 26. oktobra
Sledeći tekstUzgoj virtemberg ovaca u Melencima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime