Tov bikova u selu Badovinci

0
2917
Agrosaveti - Tov bikova Badovinci 07

Na mladima svet ostaje stara je izreka koja ne može baš sa punim pravom da se primeni i u srpskoj poljoprivredi XXI veka. Mnogo mladih napušta selo ali ostaju oni najuporniji, vredni i sposobni mladi ljudi koji su odrasli radeći sa roditeljima, zavoleli su posao i pronašli se u njemu, jedan od njih je i Srđan Janković iz mačvanskog sela Badovinci. Iako još uvek srednjoškolac, đak veterinarskog odeljenja Poljoprivredne škole u Šapcu punom parom radi sa roditeljima na imanju, a najviše ga interesuje stočarstvo. Seća se kako je sve počelo i zadovoljan je jer se stado simentalaca polako, ali sigurno uvećava.

Adama Asorbital 1120x180

Jankovići seju ratarske kulture, pokraj kuće imaju i oveći malinjak pa je poslova i obaveza na imanju mnogo, no Srđan, od kada je stasao, preuzeo je glavnu brigu za govedarstvo tačnije – uzgoj tovnih bikova.

Najveći deo parcela podređen je potrebama farme pa u tom pravcu ide i ratarska proizvodnja. Zato i najveći udeo ima silažni kukuruz, a iskustvo iz prethodnih sezona Jankovićima je putokaz kuda se treba okrenuti.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Uzgoj tovnih goveda ne traži samo posvećenost već i stručnost, a Srđan je ima. Ona u najvećoj meri potiče iz iskustva koje je sakupljao više od deset godina. Izvesti dobar turnus tovnih bikova zahteva mnogo rada tokom cele godine.

PROČITAJTE I...  Desetak pirotskih sela ostalo je bez i jednog grla stoke

„Tov traje od prilike nekih 10, 11 meseci, sve zavisi od turnusa i koliko smo u mogućnosti tada da uđemo sa kojom kilažom, shodno tome, negde oko 10 meseci traje proizvodnja, 10 meseci mi ih pripremamo tu je zvaršna faza za prodaju i to je nekih 550 do 600 kg po biku.“ – kaže Srđan.

1120x180px

Poznato je da je jedan od većih problema poljoprivrede u Srbiji plasman proizvoda jer je tržište nestabilno. Srđan Janković i njegova porodica pronašli su rešenje, s obzirom da proizvode tovna grla za poznatog kupca. Trenutna cena nije sjajna ali donosi zaradu, takođe, govedarstvo omogućuje veće količine kvalitetnog stajnjaka.

„Sarađujemo pretežno sa firmom „Agropapuk“, njima pretežno svu robu dajemo, sada trenuto na tržištu su oko 2 evra, bili su do skora i 1,90 do 1,95 evra, čekamo bolja vremena da se vrate kada su, kao do pre nekoliko godina bili 2,20 evra da bude neke računice, ovo je sada samo da zaokružimo celinu. Stajnjak većinom skladištimo, idemo na veće površine stajnjaka, dosta prostirke, za naše parcele da što više smanjimo ulaganja mineralnog đubriva.“

Adama Soratel 1120x1080

Prava mladost je ona koja ima snove, u slučaju ovog mladog poljoprivrednika to su planovi za budućnost, barem u grubim crtama, koliko se to u agraru ovog područja može planirati, bitno je da postoji vizija i želja da se posao, ne samo nastavi već i unapredi.

PROČITAJTE I...  Godina za nama ostaviće dugoročne posledice

S obzirom da se često potencira priča o ostanku mladih na selu očekuje se što bolja kreditna ali i svaka druga politika koja će to i podržati. Sa minimumom takvih uslova Srđan Janković iz Badovinaca biće vrlo uspešan poljoprivrednik.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstUzgoj alpske i sanske rase koza
Sledeći tekstVoćarsko vinogradarska proizvodnja u selu Suvodol

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime