Novembarska kiša nedovoljna za useve

0
691
Agrosaveti - Nedovoljno kiše za useve 01

Kiša koja je na području Sombora pala krajem novembra tek je neznatno popravila situaciju na njivama. Ratari se žale da je kiše bilo malo i da je pala kasno za ozime useve.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Bojan Jozić setvu pšenice završio je u optimalnim rokovima uz punu agrotehniku, ali nije zadovoljan kako više od meseca dana od setve izgledaju njegove njive zasejane pšenicom.

„Orao sam kako sam mogao. Dva puta sam tanjirao, dva puta prošao setvospremačem, ali nicanje je ipak bilo slabo. Sada nešto posle ove kiše niče, nešto je već niklo i biće jako veliki problem sa pšenicom“, kaže Jozić.

Adama Sultan 1120x180

Da će morati da preseje njivu zasejanu ječmom strepi i Bojan Lukić, koji je ječam sejao na njive gde su predusevi bili soja i suncokret.

„Posejano je sve u optimalnom roku. Isti dan. Agrotehnika i priprema urađeni isto. Da li zato što je suncokret ranije skinut, pa se zemlja isušila, ali dosta je loše, čak katastrofa. Gde je predusev bila soja tu je niklo 70 posto, a gde je bio suncokret, tu je jako loše niklo, možda je puno reći da je niklo pet posto“, objašnjava Lukić.

galenika pylon 1120x85

„Nismo čekali kišu, jer kiše nije bilo oko dva meseca, tako da smo radili oranje i odmah pripremu za setvu i setvu da se gubi što manje vlage. Tamo gde nije odmah urađena setva niklo je oko 70 posto, a da li će posle ove kiše nicanje biti nastavljeno videćemo“, kaže Ivica Pekanović.

PROČITAJTE I...  Stanje ozimih useva na severu Bačke

Redukovana obrada zemljišta

Agrotehnički rokovi terali su poljoprivrednike da ne čekaju kišu već da setvu obave bez obzira na sušu. Neki su uprkos suši primenili punu agrotehniku, a neki redukovanu obradu.

„Ove godine se pokazalo da je redukovana obrada možda bila bolja solucija, jer nije se vlaga toliko gubila, tako da su ta žita bolje nikla i imaju bolji sklop“, kaže Pekanović.

Kiša koja je pala proteklih desetak dana tek je neznatno popravila situaciju na njivama.

„Tek sada niče žito koje je bukvalno mesec dana stajalo u zemlji. E sada bilo je nekoliko hladnih dana, šta će biti od žita koje je krenulo da niče videćemo“, kaže Jozić.

„Verovatno neće izaći. To što je izašlo izašlo je, da li se klija osušila ili šta već. Čekaćemo do proleća, pa ako treba tanjiranje ili oranje i nova setva“, kaže Lukić

Od setve ozimih useva palo je oko 25 litara kiše po kvadratnom metru. Ratari kažu trebalo bi još najmanje 50 litara.

PROČITAJTE I...  Trgovinski rat sa Kinom uništava Ameriku

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstFarma Ile de France ovaca u selu Klenje
Sledeći tekstIPARD – priprema za mnogo veći novac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime