Farma Ile de France ovaca u selu Klenje

0
2691
Agrosaveti - Farma Ile de France 02

Kada se kaže da na mladima svet ostaje, isto važi i za poljoprivredu. I zato je posebno zadovoljstvo kada upoznamo mlade ljude rešene da ostanu na selu, da unapređuju porodična imanja i da, što je i najvažnije, to rade iz ljubavi. Jedan takav poljoprivrednik je i dvadesettrogodišnji Ivan Ilić iz sela Klenje u opštini Bogatić.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Farma Ile de France 03

Naime, njegova porodica se već dugi niz godina bavi mlečnim govedarstvom, u čemu učestvuje i naš mladi domaćin, međutim on je rešio da imanje obogati ovčarskom proizvodnjom. Iako ga, kako kaže, ovce nikada nisu posebno zanimale, sada se u tome pronašao i istinski zavoleo i tu granu stočarstva.

Od mlečnog govedarstva do ovčarstva

Danas, na Farmi Ilić ima 130 ovaca rase il de frans, što je i bio Ivanov cilj. Iako se mnogi za ovčarstvo odlučuju samo zbog subvencija, Ivan želi jednu ozbiljnu proizvodnju koja će biti održiva i bez podsticaja.

Agrosaveti - Farma Ile de France 04

„Subvencije su svakako i meni bile motiv za start, jer s njima pokrijem skoro svu hranu. Ali za subvencije je dosta 30, ja imam 130, želim time ozbiljno da se bavim, želim jaganjce,“ kaže Ivan Ilić.

PROČITAJTE I...  Uskoro konkurs Svetske banke za stočare

Jak je to motiv, svakako, posebno za mlade ljude kao što je to i naš domaćin. Podsticaj na samom startu je izuzetno važan, a Ivan je već uspeo da oformi stado vredno svake pohvale, što je i dokazao na poslednjem novosadskom Sajmu poljoprivrede. Kako kaže Ivan, šampionski pehar je apsolutni motiv za još veći trud i rad.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Meni je ta nagrada bila veoma važna, ali su mi još draže bile pohvale koje sam dobio od starijih i iskusnijih kolega ovčara, koji su hvalili moje ovce“.

Ovčarstvo kao perspektiva

Ivan vidi perspektivu u ovčarstvu, a za sada nema problema ni sa prodajom. Ljudi su prepoznali kvalitet, te veliki broj jagnjadi sa ove farme ode za priplod, a zadovoljni su i klaničari, priča nam naš domaćin.

Agrosaveti - Farma Ile de France 01

„Kada kupci dođu, ovce im se svide, potvrde kvalitet i odu zadovoljni, kao i klaničari, tako da sa prodajom za sad nemam problema“.

Kao što smo rekli na početku, Ilići se bave i mlečnim govedarstvom, međutim kada vidimo sa kakvom posvećenošću Ivan gleda na ovce, čini nam se da je pronašao novu ljubav. Planovi su mu da ostane na ovom broju, ali da nastavi da maksimalno oštrom selekcijom radi na kvalitetu samih grla.

PROČITAJTE I...  Mladi proizvođači u borbi za opstanak

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstForum “Hrana za Evropu” 13. decembra u Vrdničkoj kuli
Sledeći tekstNovembarska kiša nedovoljna za useve

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime