Otvoren prvi distributivni centar povrća na jugu Srbije

0
1059
Agrosaveti - Distributivni centar 01

Privredno društvo Konto fruit Leskovac otvorilo je, 23. novembra, distributivni centar za otkup i skladištenje svežeg povrća sa teritorije Jablaničkog okruga, prvi na jugu Srbije, koji će u jednom danu moći da primi, klasira i proda od 100 do 150 tona robe.

Adama Maganic 1120x180

Vlasnici centra površine 420 kvadrata u selu Togačevce izmedju Lebana i Leskovca, su Goran Aleksić iz tog sela i Marjan Đurić iz Leskovca. Oni su firmu Konto fruit otvorili 2014. i za kratko vreme postali najveći izvoznici svežeg povrća iz Jablaničkog okruga. Izgradnju objekta od dve komore za rashlađivanje i pretkomornim delom, finansirali su zajedničkim sredstvima.

„Trebalo je mnogo odricanja i strepljenja i pomoći naših porodica. Nismo konkurisali za podsticajna državna sredstva jer nismo mogli da se izborimo sa administrativnim začkoljicama. S druge strane, država ne daje pomoć gde se indirektno upošljavaju radnici kao što je slučaj sa nama“ – rekao je agenciji Beta Marjan Djurić.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Goran Aleksić se deset godina bavi otkupom povrća, a i sam je poljoprivrednik.

On je poručio mladim poljoprivrednicima, njegovim vršnjacima, da ne odlaze iz Srbije, ali je istovremeno zatražio stimulacije od strane države.

galenika Plavo ulje 1120x180

„Niko ne može da nam garantuje cene na tržištu, ali potrebne su subvnecije da se u kriznim situacijama ne radi sa gubitkom i da se stimuliše mladi čovek kako bi ostao u svom selu, na svom imanju“ – rekao je Aleksić.

PROČITAJTE I...  Rast cene dizela dodatni udar na poljoprivrednike

Od ukupno izvezene količine ranog povrća iz Jablaničkog okruga, čak 37% prođe preko Konto fruit-a i završi na trpezama Grka, Bugara, Hrvata i Rumuna.

Adama Forapro 1120x180

Za ovo preduzeće, koje sada ima i distrubutivni centar, indirektno je vezano više od 200 poljoprivrednih gazdinstava iz Leskovca i Lebana, koji 70% svoje proizvodnje prodaju Konto fruitu.

Izvor: Agronews, Beta

BioPlug 728x90px
Prethodni tekstUzgoj aronije na Staroj Planini
Sledeći tekstPodrška ženama u seoskim sredinama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime