Otvoren prvi distributivni centar povrća na jugu Srbije

0
695
Agrosaveti - Distributivni centar 01

Privredno društvo Konto fruit Leskovac otvorilo je, 23. novembra, distributivni centar za otkup i skladištenje svežeg povrća sa teritorije Jablaničkog okruga, prvi na jugu Srbije, koji će u jednom danu moći da primi, klasira i proda od 100 do 150 tona robe.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Vlasnici centra površine 420 kvadrata u selu Togačevce izmedju Lebana i Leskovca, su Goran Aleksić iz tog sela i Marjan Đurić iz Leskovca. Oni su firmu Konto fruit otvorili 2014. i za kratko vreme postali najveći izvoznici svežeg povrća iz Jablaničkog okruga. Izgradnju objekta od dve komore za rashlađivanje i pretkomornim delom, finansirali su zajedničkim sredstvima.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

„Trebalo je mnogo odricanja i strepljenja i pomoći naših porodica. Nismo konkurisali za podsticajna državna sredstva jer nismo mogli da se izborimo sa administrativnim začkoljicama. S druge strane, država ne daje pomoć gde se indirektno upošljavaju radnici kao što je slučaj sa nama“ – rekao je agenciji Beta Marjan Djurić.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Goran Aleksić se deset godina bavi otkupom povrća, a i sam je poljoprivrednik.

Banner_728x90

On je poručio mladim poljoprivrednicima, njegovim vršnjacima, da ne odlaze iz Srbije, ali je istovremeno zatražio stimulacije od strane države.

Biofor baner 728x90

„Niko ne može da nam garantuje cene na tržištu, ali potrebne su subvnecije da se u kriznim situacijama ne radi sa gubitkom i da se stimuliše mladi čovek kako bi ostao u svom selu, na svom imanju“ – rekao je Aleksić.

PROČITAJTE I...  Kako se snalaze proizvođači sada kada nema pijaca?

Od ukupno izvezene količine ranog povrća iz Jablaničkog okruga, čak 37% prođe preko Konto fruit-a i završi na trpezama Grka, Bugara, Hrvata i Rumuna.

Za ovo preduzeće, koje sada ima i distrubutivni centar, indirektno je vezano više od 200 poljoprivrednih gazdinstava iz Leskovca i Lebana, koji 70% svoje proizvodnje prodaju Konto fruitu.

Izvor: Agronews, Beta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime