Podrška ženama u seoskim sredinama

0
855
Agrosaveti - Podrška ženama 01

U okviru programa Podrške ruralnom i regionalnom razvoju Srbije, čiji je donator Vlada Švajcarske, akcenat je stavljen na unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena na selu. Nosilac projekta – Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja – finansijski je pomogla osnaživanju žena koje se već bave proizvodnjom hrane, seoskim turizmom i starim zanatima.

Spyrale Adama 1120x1080

Tradicionalna srpska zimnica, uz malo novotarija, džem, slatko, sok, šumadijskim domaćicama već godinama obezbeđuju sigurnu zaradu. Ana Nikodijević iz Ovsišta i Gordana Lazarević iz Čumića, koriste voće i povrće sa svog imanja i ono koje kupuju od komšija.

Finansijska pomoć osnaživanju žena

Za kupce, koji im dolaze na kućni prag, izborile su se kvalitetom, za podršku Regionalne agencije za razvoj – idejama. Dobile su opremu i posuđe, koje će im olakšati proizvodnju.

„Najviše nam znači pasirka, jer nam olakšava posao“, kaže Gordana Lazarević iz Čumića kod Kragujevca, „ne moramo više da plaćamo radnu snagu. Brže se iscedi voće, šipurak, glog, divlja trešnja – to je sve rađeno ručno.“

Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole ističe da su ovakvi programi veoma važni jer osnažuju žene, i kompletne porodice na selu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pored 33 žene iz Šumadije, podršku u opremi i građevinskom materijalu dobilo je i 19 preduzetnica iz Kolubarskog okruga. Proizvodnja domaćeg hrane i razvoj seoskog turizma aduti su valjevskog kraja.

PROČITAJTE I...  Rezistentnost korova na herbicide

„Ne možemo da napravimo proizvoda koliko nam kupci traže“, naglašava Ljilja Milovanović, iz Kozelja kod Ljiga. „Međutim, proizvod je vrlo jeftin i to je problem, ali prodamo sve što proizvedemo, a pogotovo je tražen kajmak.“

„Ne planiramo da se zaustavimo na ovim radovima“, kaže Bojana Glišić iz Struganika kod Mionice. „I dalje ćemo raditi na projektima i unapređivati i druge delove našeg domaćinstva. Nadam se da će to biti primamljivo za buduće goste.“

Da su na dobrom putu, procenila je i Vlada Švajcarske, koje je poslovne ideje ovih žena podržala sa oko 80.000 evra.

Projekat da se proširi i na ostale delove Srbije

„Vrlo mali broj žena ima poljoprivredno gazdinstvo na svoje ime“, kaže Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja, „a mi smatramo da taj deo naše populacije mora da bude mnogo više integrisan u tokove ekonomskog razvoja.“

Pilot projekat Vlade Švajcarske trebalo bi da se proširi i na ostale delove Srbije, jer doprinosi i ravnomernijem regionalnom razvoju zemlje. To je i jedan od prioriteta u procesu evrointergracija.

PROČITAJTE I...  Ekonomsko cepanje sveta i gde smo mi tu, a i naš agrar

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstOtvoren prvi distributivni centar povrća na jugu Srbije
Sledeći tekstNajviše novca za agrar

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime