Ove godine rekordan rod kukuruza

0
971
Agrosaveti - Rod kukuruza 01

Rod kukuruza ove godine biće rekordan, procenjuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i očekuje da će to u proseku biti između sedam i osam tona po hektaru, ali ga, kako je rekao za Tanjug, ne bi iznenadilo da ta brojka bude i veća.

Spyrale Adama 1120x1080

Iako je u Srbiji posejano 900.000 hektara kukuruza, 20 odsto manje nego prethodnih godina, ministar Branislav Nedimović očekuje rekordne cifre.

„Spreman sam da potpišem ovog sekunda, da će kukuruz imati rekordan rod po hektaru za sve godine od kako se prati rod kukuruza u Srbiji“, ističe Nedimović.

LIBRETO 1120x180

Ministar je svoj optimizam potvrdio, kaže, posle činjenice da je nedavno, u selu Laćarak, prvo branje „dalo“ 12 tona kukuruza po hektaru, iako se, objašnjava Nedimović, radi o hibridu koji je po svom kvalitetu najmanje izdašan, a hibridi koji sada „stižu“ su „izdašni“ i daju od 20 do 30 odsto više roda.

„Video sam u nekim medijima da kukuruz podstiče rast BDP-a. Pa dobro, eto neke koristi i od poljoprivrede, da ne budemo uvek loši đaci“, kaže Nedimović.

PROČITAJTE I...  Savremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu

Uveren je da će i rast ostalih kultura biti nesumnjivo dobar, jer je, navodi, pšenica krenula da raste na berzama, te će oni koji su je sačuvali u silosima prodati po dobroj ceni. Slična situacija je, kaže, i sa sojom i suncokretom.

U prvoj polovini godine 150 miliona evra od izvoza voća

Podseća da je u voćarstvu bilo manjih problema, naročito sa onim voćarskim kulturama koje ne trpe vodu, kao što su kupina, malina, višnja, breskva. Uprkos gljivicama u breskvama i nektarinama, Srbija je izvezla 110.000 tona voća na rusko tržište, i za prvih šest meseci imala 150 miliona evra od izvoza.

„Međutim, nama najveći deo proizvodnje otpada na ratarstvo, pšenicu, kukuruz, soju, repu, a tu stvari stoje perfektno“, podvukao je Nedimović.

Govoreći o izvozu govedine, ministar kaže da je Srbija na tursko tržište do ponedeljka izvezla 2.300 tona govedine i dodao da očekuje da će do 15. novembra naša zemlja izvesti svih dogovorenih 5.000 tona.

„Sa turskim kolegama 1. avgusta smo se dogovorili da ukoliko ispunimo kvotu, da dobijemo novu kvotu od još 2.000 tona do Nove godine“, najavio je Nedimović.

PROČITAJTE I...  Truljenje kukuruza: Uzroci i kako ga izbeći

Kaže da stvari u stočarstvu dobro idu, da farme govedine niču, kao i da će u novembru biti novih subvencija za tovno i mlečno govedarstvo.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstCrni luk upornima donosi zaradu
Sledeći tekstStočarska proizvodnja u selu Gornja Trnava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime