Crni luk upornima donosi zaradu

0
1643
Agrosaveti - Budućnost proizvodnje crnog luka 01

Niska cena crnog luka prethodnih godina odvratila je mnoge povrtare od proizvodnje. Međutim, ko je opstao ove sezone na crnom luku može dobro da zaradi. Zbog nedostatka luka u Evropi, našim proizvođačima se otvara i prostor za izvoz.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Suša u zemljama koje su veći proizvođači crnog luka dramatično je smanjila ponudu na evropskom tržištu. U Holandiji je prinos luka približno 10 tona po hektaru, što je veoma malo i neisplativo za tamošnje povrtare. To je nama otvorilo šansu, tvrdi povrtar u Despotovu Nikola Ajduk. Prema njegovim rečima, ima mnogo prostora i za izvoz i to po dobroj ceni, koja nadoknađuje gubitke iz prezhodnih godina.

Nedostatak luka u Evropi otvara vrata izvozu iz Srbije

„Kada u Albaniji, Bugarskoj ili Rumuniji, u koju trenutno izvozimo naš luk, nedostaje tog proizvoda, onda nastupaju proizvođači iz Srbije. Ove godine je cena dobra i kreće se od 25 do 30 dinara za kilogram. Sve zavisi od kupca, količine i utovara. Tako je ove godine, međutim prethodnih godina smo imali niske cene i mnogi su odustali od proizvodnje luka. Praktično sada pokrivamo one troškove koji su nastali u prethodnom periodu,“ objašnjava Ajduk.

Adama Sultan 1120x180

Kada je reč o budućnosti proizvodnje crnog luka u Vojvodini, Ajduk ocenjuje da će se broj proizvođača smanjivati, ali će površine ostati iste.

PROČITAJTE I...  Srbija, gubitnik ruskih sankcija?

„Budućnost luka je velika. Sigurno se neće ugasiti proizvodnja. Smanjuje se broj proizvođača, ali oni koji opstaju u toj proizvodnji povećavaju površine pod crnim lukom,“ kaže Ajduk.

galenika psenica LG 1120x185px

Budućnost proizvodnje crnog luka je u mehanizovanoj proizvodnji, zaključuje Nikola Ajduk i objašnjava da će tada nekoliko radnika moći da opsluže celokupnu proizvodnju.

Izvor: Agronews, RTV

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstOd afričke kuge naujgroženiji Bačka i Srem
Sledeći tekstOve godine rekordan rod kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime