Stočarska proizvodnja u selu Gornja Trnava

0
1061
Agrosaveti - Muzna grla Gornja Trnava 02

Iako su nekada bili poznati po stočarstvu, meštani sela Gornja Trnava i okoline sve se više okreću  voćarstvu. Stočni fond ovog dela Šumadije je drastično opao, međutim Vesa Živanović još uvek ne odustaje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Iako proizvodi šljivu, višnju i trešnju na oko 5 hektara, štale su mu i dalje pune. Trenutno ima 12 krava na muži, a ukupno 20 grla, što junica, što teladi. Ova muzna grla potiču od dobre genetike koju je pre 7 godina naš domaćin uvezao iz Nemačke.

Agrosaveti - Muzna grla Gornja Trnava 06

„Mi smo uvezli junice, 7-8 meseci stelnosti, simentalske rase. Grla su fenomenalna, njih tri, sve tri su startovale sa preko 25 litara. U trećoj laktaciji sam imao jednu sa 38 litara, ali te godine je bilo i kvalitetne hrane,“ kaže Vesa.

Adama Sultan 1120x180

Loša godina praćena lošim cenama

Tako lošu godinu nije pratila ništa bolja cena mleka, kaže naš domaćin. Iako ima prava i na premije i na stimulacije, računica za proizvođače mleka nije bajna, ističe Vesa.

Agrosaveti - Muzna grla Gornja Trnava 05

„Sa cenom mleka nisam zadovoljan. Pre pet godina imao sam 40 dinara, a sad imam 31 dinar, bez premije. A sve cene su otišle gore. Nafta je tad bila 76 dinara, a sad je 160. Nekada je ovde bilo mnogo više krava, ali ljudi sve rasprodaju, nema računice.“

pylon galenika jan 023

Agrosaveti - Muzna grla Gornja Trnava 04

Možda bi sve bilo malo lakše kada bi obećane subvencije bile redovno isplaćivane, dodaje Vesa. U spomenute računice ubraja i premiju i subvencije, međutim, ponekad je bolje ne računati, jer brojni stočari obećano još nisu videli.

PROČITAJTE I...  Uzgajivači krava, prijavite se za bespovratnu isporuku merkantilnog kukuruza

Neredovna isplata premija i subvencija

„Subvencije za ovu godinu nisu isplaćene, za prošlu godinu, za junice, nisu isplaćene, premija za prvi kvartal nije isplaćena. Mi se sad mučimo, sa tom naftom je najteže, niko nam ništa ne plaća, mnogo je teško.“

KWS banner 728x90

Agrosaveti - Muzna grla Gornja Trnava 03

A kako bi pokušao da popravi računicu u proizvodnji mleka, Vesa će pokušati sa tovom junadi. Cena je trenutno kako kaže solidna, pa se muška telad veoma teško pronalaze. A s obzirom na to da 90% hrane proizvede sam, tov se čini kao dobar potez.

Agrosaveti - Muzna grla Gornja Trnava 01

„To ti je skupljanje nekih para. Nije ni to neka velika zarada, ali ja imam svoju telad, inače je mnogo teško kupiti sad mušku telad. Ja sad 6 meseci unapred svu mušku telad mogu da prodam.“

Iako dosta ulaže u voćarstvo naš domaćin će se potruditi da sačuva svoj stočni fond. Tu borbu vodi iz godine u godinu sa nadom da će se cena mleka popraviti, ili da će država svoja agrarna obećanja konačno i ispuniti.

PROČITAJTE I...  Farma muznih krava iz Bođana

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstOve godine rekordan rod kukuruza
Sledeći tekstPlasman organskih proizvoda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime