Platforma eAgrar za ubrzanje isplate subvencija biće aktivna tokom 2023. godine

0
1120
subvencije
Foto: Pixabay

U toku 2023. godine planira se uspostavljanje sistema eAgrar koji će uz izmene načina prijema zahteva koji se odnosi na elektronsko podnošenje, dodatno ubrzati obradu zahteva stvarajući uslove da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate.

Spyrale Adama 1120x1080

Novi informacioni sistem eAgrar je najavljen za jul ove godine, međutim, sada Ministarstvo poljoprivrede kaže da će ipak biti u 2023. godini. Ova platforma će omogućiti online registraciju poljoprivrednih gazdinstava i podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi, brže odobravanje i isplatu podsticaja, smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara, efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole.

U predstojećem periodu, Uprava za agrarna plaćanja će zaokružiti informacioni sistem kojim će se omogućiti efikasna isplata podsticaja uz višestruko skraćenje vremena obrade zahteva.

LIBRETO 1120x180

Značajno ubrzanje procesa i za IPARD podsticaje

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, plan je i da se tokom implementacije IPARD III programa pređe sa manuelnog načina rada na elektronski, što bi značajno ubrzalo proces, ali i pojačalo nivo kontrola redukujući uticaj ljudskog faktora na greške u radu i omogućujući bolje praćenje procesa rada u smislu trajanja i učinkovitosti.

PROČITAJTE I...  Domaće svinjarstvo na kolenima

U 2023. godini planirano je uvođenje novih aktivnosti koje bi dodatno uticale na brzinu obrade zahteva i olakšale potencijalnim korisnicima pristup sredstvima iz IPARD fonda, kao i analiza mogućnosti uvođenja garantnog fonda za olakšan pristup finansijskim sredstvima za fizička lica, pre svega mlade poljoprivrednike, koji imaju poteškoća u dobijanju bankarskih garancija kao sredstvo obezbeđenja za korišćenje avansa.

U skladu sa dinamikom obrade zahteva planirano je da do juna 2023. godine bude odobrena celokupna IPARD alokacija.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da je, pored mera koje su već bile akreditovane kroz IPARD II program (Mera 1, Mera 3, Mera 7 i Mera 9), IPARD III programom Republike Srbije predviđeno uvođenje novih mera (Mera 4, Mera 5 i Mera 6), sektora (ribarstvo, prerada ribe, prerada žitarica i industrijskog bilja, direktan plasman proizvoda i usluge malog obima), novih finansijskih limita podrške, novih specifičnih kriterijuma u vezi sa površinom i brojem životinja.

Time je proširen obuhvat potencijalnih korisnika Programa i omogućeno da i poljoprivredni proizvođači sa manjim površinama koji žele značajno da investiraju u ove sektore mogu da ostvare pravo na IPARD podršku za veće investicije, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Vojvodina: Počela prijava za subvencije za proizvodnju vina i rakije

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Prethodni tekstDa li može pristojno da se živi od uzgoja povrća u plastenicima?
Sledeći tekstMajoran – Začin ljubavi i višenamenski lek

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime